Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са отровили Литвиненко, използвайки с радиоактивен изотоп полоний.

Това е изводът от разследването на убийството на Александър Литвиненко, което излиза днес с официално становище в Лондон.

Според изводите от доклада на публичното разследване администрацията в Кремъл , Владимир Путин и членовете на неговата администрация имат мотиви за убийството на бившия руски агент, който се превърна в един от най-острите критици на режима и управляващите в Руската федерация.

Великобритания привика руския посланик за случая с Литвиненко

Великобритания привика руския посланик за случая с Литвиненко

Министърът добави, че Интерпол издирва Андрей Луговой

Основните изводи на ръководителя на разследването сър Робърт Оуен са: „Аз съм уверен, че Литвиненко е починал от смъртоносна доза полоний-210, който е приел с чаша чай в хотел „Милениум” на 1 ноември 2006 година. Той е направил това /пил от този чай/ не случайно и не с цел да извърши самоубийство. Той е бил преднамерено отровен.”

Припомняме, Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел „Милениум”, и малко след като получи британско гражданство.

Първа реакция от Москва идва от руски дипломатически източник, който заяви пред РИА „Новости”: „Москва няма да приеме присъдата на британския съд по случая Литвиненко, Лондон нарушава принципа на презумпцията за невинност”.

Източникът също каза, че редица официални представители заявиха пред последните, че Москва намира за „незаконни” тези части от процеса, които се пазят в тайна. Той предвижда „сериозни последствия” за отношенията между Лондон и Москва.

Очаква се вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей да представи позицията на правителството в изявление пред Камарата на общините в британския парламент до няколко часа.

Марина Литвиненко приветства резултатите от публичното разследване. "Много съм доволна, че изговорените от моя съпруг думи на смъртното му легло, когато той обвини господин Путин, бяха доказани от английски съд, изтъкна тя.

Призовавам за налагане на икономически санкции и визова забрана срещу физически лица... включително срещу господин Путин, поиска вдовицата на бившия агент на КГБ. Марина Литвиненко поиска и всички руски шпиони да бъдат изгонени от Великобритания.

Кремъл обяви за "виц" британското разследване за Литвиненко

Кремъл обяви за "виц" британското разследване за Литвиненко

То можело допълнително да отрови отношенията между Москва и Лондон

Синът на Александър Литвиненко – Анатолий заяви, че убийците на неговия баща се прикриват от руската държава. Това е било много сложно престъпление, с използването на извънредно сложно средство за убийство, заявява Анатолий Литвиненко в интервю преди ден. Убийците са били под защитата на руската държава.

Руските власти не се интересуват от резултатите на разследването на Лондон. Постоянна е позицията на президентската администрация, изразена от Дитрий Песков: „Това дело не се намира в сферата на нашия интерес. "Разследването на Вилекобритания и конкретният случай не са интересна за нас тема, която не е част от дневния ни ред", заяви вчера Песков.

Според доклада Луговой и Ковтун са били напълно наясно какво средство за убийство използват, а не са смятали, че веществото, което сипват в чая са сънотворни.

Единият от обвинените – Андрей Луговой заяви, че обвиненията, които му отправя Лондон, са абсурдни.
"Резултатите на разследването са жалък опит Лондон да извади скелет от гардероба, с който да си послужи за своите политически амбиции, заявява Луговой, цитиран от Интерфакс.

Необходимо ни е време, за да разгледаме съдържанието на посочения документ, след което ще информираме за нашата оценка. Този предпазлив отговор на въпроси на медии дава официалният представител на външното министерство на Русия М. Захаров.

"При това, трябва да отбележим, че руската позиция по този въпрос остава без изменение и е достатъчно добре огласена. Съжаляваме, че това чисто наказателно дело беше политизирано и помрачи общата атмосфера на двустранните отношения", заявява той.

Според коментара на Захаров, когато делото е станало публично това още в този момент му е дало политическа основа. Процесът, въпреки своето название, не беше прозрачен нито за руската страна, нито за обществеността, след като имаше и закрити заседания с материали, които са били секретни.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун иАндрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.