Убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко е „крещящо и неприемливо” нарушаване на международното право. Това завява в съобщение вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей във връзка с огласените изводи от разследването на убийството.

Основните изводи от доклада на публичното разследване, проведено от сър Робър Оуен, са, че Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са отровили Литвиненко, използвайки радиоактивен изотоп полоний и че администрацията в Кремъл, Владимир Путин и членовете на неговата администрация имат мотиви за убийството на бившия руски агент.

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви

Министърът добави, че Интерпол издирва Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун и че са издадени европейски заповеди за задържането им. Мей също оповести, че финансовото министерство ще замрази техни активи. От думите й стана ясно, че руският посланик в Лондон е привикан от външното министерство на Великобритания.

По думите й Великобритания е изправена пред редица заплахи, включително от Русия, което води до необходимостта от преглед на стратегическата сигурност и отбрана. Мей поясни, че повече средства ще бъдат отделени за разузнавателните служби.

От разпадането на СССР Русия стана по-агресивна и националистка, категорична е тя.

Министърът приветства доклада и заяви, че смъртта на Литвиненко е шокираща.

Разследването откри, че Литвиненко е предумишлено отровен от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, действайки от името на други. Операцията най-вероятно е одобрена от президента Путин, изтъкна министърът, допълвайки, че правителство приема тези заключения „изключително сериозно”.

Според нея класифицираната версия на доклада на Оуен включва препоръки към правителството.

От пресцентъра на премиера Дейвид Камерън обявиха, че докладът е „изключително обезпокоителен”. Британската полиция пък съобщи, че все още иска да бъдат предадени Луговой и Ковтун.

Припомняме, Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел „Милениум”, и малко след като получи британско гражданство.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун иАндрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.