Бившият агент на Федералната служба за сигурност и дисидент Александър Литвиненко почина в 21.21 часа местно време в лондонска болница, след като вчера състоянието му се влоши, съобщи АП.

Припомняме, той бе приет в болница на 17 ноември, като тогава призна, че още от 1 ноември се чувства зле, след като в същия ден обядвал заедно с италианския бизнесмен Марио Скарамела, който го уговорил за обяда, обещавайки му важна информация за убийството на Анна Политиковска.

По-късно след направени изследвания лекарите допуснаха, че той е бил отровен с радиоактивно вещество.
Първоначално се предполагаше, че той е отровен с талий.

Писмо до Путин
Може и да ме накарате да замлъкна, но това е срещу определена цена - вие доказахте, че сте нецивилизован и безскрупулен 

Според някои лекари обаче отровата може никога да не бъде разкрита.

Специалистите от клиниката, където лежеше Литвиненко изключиха първоначалните предположения, че става дума за тежки метали като талий или за радиационно вещество, но предстои аутопсия.

В късния следобед стана ясно, че в урината на починалия е са открити следи от полоний 210, като според лекари приетото количество е голямо.

Приятели на Литвиненко обявиха, че той е отровен при опит на руското правителство да го убие.

Олег Гордиевски заяви пред американски медии, че приятелят му е станал жертва на „силите на злото" в родната му страна. Той се бореше срещу злите сили в Русия, срещу КГБ, срещу властите, които потискат демокрацията и либералните свободи в Русия, посочи Гордиевски, според когото смъртта на Литвиненко е отмъщение на същите тези сили.

"Искам да оживея, за да им покажа...
Тези копелета ме хванаха, но няма да хванат всички"
/Бившият агент на КГБ пред вестник "Таймс"/ 

От руската служба за външно разузнаване обаче заявяват категорично, че не са замесени в какъвто и да е било опит за убийство.

Литвиненко бе специалист в борбата с организираната престъпност.
Той става известен през 1998 г., когато обвинява руските власти, че се опитват да убият Борис Березовски, близък на тогавашния президент Борис Елцин. Литвиненко твърди, че е бил уволнен и подложен на тормоз за наказание, че се е осмелил да говори.

Арестуван е два пъти, като твърди, че обвиненията срещу него са скалъпени. Макар че е оправдан, остава месеци в московски затвори.

През 2000 г. е обвинен за трети път за фалшифициране на улики при разпит.
Макар че паспортът му е отнет, той успява да стигне до Турция, където заедно с жена си и сина си отпътува за Великобритания с туристически визи, където иска политическо убежище.
Получава го тази година.

Последните му публикации са изключително скандални - твърди, че руски служби стоят зад организирането на атентатите в лондонското метро през лятото на миналата година, а освен това твърди, че президентът Путин е педофил.