Съдията сър Робърт Оуен посочи 27 юли като дата за изслушването на Дмитрий Ковтун - един от заподозрените за съучастие в убийството на Александър Литвиненко.

Дмитрий Ковтун е бивш сътрудник на КГБ, в момента живее в Русия и руските власти отказват екстрадацията му в Англия.

Бизнесменът трябва да предостави на английския съд писмените си отговори на десет въпроса. Списък с въпросите беше предаден на Русия още преди две години, посочва БиБиСи.

На 20 март адвокатът на Дмитрий Ковтун Волфганг Фелов съобщи, че неговият подзащитник е готов да даде показания по делото Литвиненко по видеовръзка осъществена към съдебната зала в Лондон.

Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон вследствие на отравяне с полоний-210.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.

От няколко месеца в Лондон текат публични слушания по процеса за убийството на Александър Литвиненко.