Две групи руски килъри са замесени в покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския Сълсбъри, съобщава в. "Sunday Mirror" с позоваване на източници близки до разследването.

Според информацията на изданието, едната група е внесла в страната нервно-паралитичното вещество "новичок" няколко седмици преди нападението, а другата е извършила отравянето на бащата и дъщерята Скрипал с токсичната субстанция.

В крайна сметка двамата оцеляха, но операцията взе косвена жертва - британката Доун Стръджис, която пое отровата чрез изхвърлен флакон, "маскиран" като шишенце с парфюм. Той ѝ е бил подарен от приятеля й Чарли Роули, който го е намерил случайно и е решил, че течността в него има екзотичен аромат.

Основна версия в Еймсбъри - новичокът е един за Скрипал и Роули

Основна версия в Еймсбъри - новичокът е един за Скрипал и Роули

Все още няма потвърждение от военната лаборатория

Според следователите, отровата е опакована като парфюм, за да бъде пренесена във Великобритания. Опаковката, с която е отровена Стърджис обаче е била запечатана, което предполага, че вероятно за покушението срещу Скрипал през март е използван друг съд и той би могъл все още да представлява заплаха, ако е изхвърлен на обществено достъпно място.

Русия трябва да обясни отравянето с новичок, настоя Великобритания

Русия трябва да обясни отравянето с новичок, настоя Великобритания

"Напълно неприемливо"

Следователите са сигурни, че отровата е доставена от Русия.

"Да се твърди, че тя не идва от Русия, е просто смехотворно. И ако този флакон е бил запечатан, килърите са използвали друг съд, за да поставят отровата пред жилището на Скрипал." - коментира източник от британското правителство.