Във връзка със 70-тата годишнина на НАТО, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси коментира пред БНТ, че причината за дълголетието на организацията е нейната адаптивност.

Според Паси, тя трябва да се стреми към глобално влияние. А за гарантиране на сигурността на България и целия балкански регион трябва да съществуват бази с ядрено оръжие.

"Като цяло на Балканите трябва да има ядрено оръжие. Военните специалисти трябва да кажат дали то да е на север или на юг от Дунав, но ние в България това, от което имаме нужда със сигурност, са нови военноморски бази. Ако тези военноморски бази бъдат оборудвани с ядрено оръжие, това наистина ще бъде едно спокойствие, защото ядреното оръжие е едно много спокойно оръжие. Превантивната роля на атомното оръжие е изключително силна", обясни Паси

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай

На 1-ви март Соломон Паси обясни, че се притеснява от излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, защото се нарушава балансът. Европа има атомни оръжия и ние, на Балканите, имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както по време на Студената войн, коментира тогава той.

"Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването. Не искаме нова Студена война. Но не трябва да бъдем наивни", предупреди Столтенберг в обръщение към Конгреса на САЩ по време на тържествата на НАТО във Вашингтон. Шефът на военния блок предупреди, че са нужни реални стъпки за възпиране на Русия.

Вчера ООН предупреди за изключително висока заплаха от използване на ядрено оръжие, като сега е "по-висока, от поколения насам". Накамицу съжалява, че човечеството сега живее в свят, дефиниран от "съревнование над сътрудничество и придобиване на оръжия като приоритет над дипломацията".

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Отлично знае съществуващите програми за въоръжаване, реакцията дори ще е евтина