Страните-членки се събират да отпразнуват 70-та годишнина на НАТО тази седмица, в своя статия, "Политико" представя прогнози на експерти, как ще изглежда военният съюз след 10 години.

Те обясняват, как да се изразходват растящите ресурси, какви нови технологии са необходими за противодействие на руската агресия, за какви заплахи, които не се обсъждат, трябва да се подготви НАТО.

Пригответе се за НАТО 4.0 - от Джеймс Ставридис изпълнителен директор на Carlyle Group и бивш върховен главнокомандващ на НАТО.

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО, Русия нищо не може да направи

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО, Русия нищо не може да направи

Столтенберг направи коментара по време на посещение в Тбилиси

Ако приемем, че НАТО е компютърна програма, то НАТО 1.0 е Студената война - две огромни военни машини с тънък косъм, който държи спусъка и които се гледат през пропастта на Фулда в Европа. НАТО 2.0 е много експанзивен и отразява контратерористичните операции след 11 септември в Афганистан, Ирак и Либия. Сега сме в НАТО 3.0, който се фокусира върху Европа и заплахата от руски авантюризъм, както се вижда от техните набези в Молдова, Грузия и преди всичко Украйна, те не са страни-членки на НАТО, но със сигурност са партньори на НАТО.

Бих казал, че НАТО за 10 години ще продължи да пази своите членове в Европа от руски натиск, но също така ще бъде много по-ангажиран по границите на алианса в Далечния север (Арктика); ще бъде много по-добър в киберсигурността и нападателната кибер способност като съюз и ще продължи да се занимава с незаконната миграция и движението на терористични групи от юг.

Докато НАТО може да добави още един или двама членове (може би Грузия, Швеция или Финландия), алиансът ще остане приблизително със същия размер и състав.

Най-големите дългосрочни предизвикателства за НАТО са намаляващото желание от страна на САЩ за гаранции на сигурността в Европа, както се вижда от силно двусмисленото отношение на администрацията на САЩ и Доналд Тръм към алианса. Това ще бъде усложнено от Брекзит и съпътстващите го центробежни сили, които изтласкват Европа, което от своя страна ще подкопае политическото единство - истинската ахилесова пета на организация, която работи с консенсус. И накрая, ще има натиск за намаляване на бюджетите за отбрана от двете страни на Атлантическия океан, когато държавите се опитат да отговорят на социалните и инфраструктурни нужди.

Приоритетите ще бъдат повече върху кибернетичните, безпилотни превозни средства (от космоса до дъното на морето) и специалните сили. Ще бъде поставен по-голям акцент върху морските и по-малко на способностите на наземните войски, освен ако руският авантюризъм не стане особено остър.

Адаптирайте се към новия световен ред - от Натали Точи, директор на Istituto Affari Internazionali и специален съветник на Върховния комисар на ЕС по външни работи Федерика Могерини.

Кисинджър не вижда признаци на Студена война, но се гради нов световен ред

Кисинджър не вижда признаци на Студена война, но се гради нов световен ред

Всички държави трябва да участват в този ред, а отношенията САЩ-Русия са замразени

НАТО навършва 70 години във време на дълбоко глобално преструктуриране. Алиансът е роден в дните на хегемонията на САЩ и става сърцето на сигурността на либералния световен ред. Този ред бързо избледнява.

Светът се движи в едно по-многополюсно бъдеще, включващо конкуренция, конфликт и надявам се, но не непременно - трайно сътрудничество. За да се адаптира, НАТО трябва да се промени фундаментално.

Неговата най-неотложна задача е да преразгледа "социалния договор", който е в основата на съюза. През последните 70 години този договор включваше САЩ да поемат лъвския дял от отбранителната тежест в Европа. В замяна на това, европейците като цяло приемат да следват външна политика в съответствие със САЩ, дори когато, както често се случваше в Близкия изток, техните интереси не съвпадат с тези на Вашингтон.

Краят на международния либерален ред, както знаем, означава, че трансатлантическото сътрудничество ще стане още по-важно, отколкото е сега. За да поддържа здрава трансатлантическа връзка, Европа ще трябва да поеме по-голяма отговорност за отбрана и Вашингтон ще трябва да има по-голямо уважение към европейските стремежи за автономия. Ще бъде дълъг и неравен, но необходим път.

В свят, в който нелиберални сили ще играят по-важна роля, европейците и американците ще трябва да се сближат, за да защитят либералните ценности, залегнали в основата на техните политически и икономически системи. От гледна точка на сигурността, това ще изисква още по-силен НАТО през следващите 70 години.

Дръжте жива трансатлантическата любов - от Улрих Спек е старши научен сътрудник в Берлинския офис на Германския фонд "Маршал" на САЩ.

Столтенберг и Тръмп обсъдиха сътрудничеството и общите отговорности

Столтенберг и Тръмп обсъдиха сътрудничеството и общите отговорности

Не бе подминат въпросът за вноските на страните-членки

За да оцелее, НАТО трябва да си зададе един труден въпрос: Каква роля ще играе в новата глобална борба за власт?

По време на Студената война, мисията на НАТО бе да ограничи и възпира Русия в Европа. По-късно тя се превърна в инструмент за улесняване на трансформацията на Централна Европа и интегриране на региона към Запада; след това се трансформира в платформа за съвместни американско-европейски военни интервенции на Балканите и в Афганистан. От 2014 г., след анексирането на Крим от Русия и нападението срещу Източна Украйна, НАТО се върна към първоначалната си мисия: защита на европейската територия на НАТО срещу руска агресия.

Сега, в лицето на значителни промени в световния ред, алиансът трябва отново да преосмисли своята основна мисия.

САЩ, макар и вероятно да останат най-важният партньор на Европа в областта на сигурността, ще бъдат все по-заети от конкуренцията си с Китай. Русия, ядреният конкурент, също ще остане начело на дневния ред за Вашингтон. НАТО ще трябва да определи къде се вписва в тази нова динамика на властта. Най-вероятната роля ще бъде да постави старото вино в нови бутилки или да продължи да прави това, което може най-добре: да пази Европа безопасна от руски проекти и да предотврати изнудване и подчинение на Москва.

По този начин, най-голямото предизвикателство на НАТО ще бъде да поддържа висока степен на сближаване и сътрудничество със САЩ и да устои на центробежните сили, които тласкат Европа и Америка към развод. Алиансът трябва да се увери, че Вашингтон не губи от поглед стойността съюза с Европа и че европейците са готови да дадат своя дял, като инвестират значително в отбрана.

И двете страни имат много да губят от срив в отношенията: без основните си съюзници в Европа, САЩ ще бъдат много по-слаби, а без американския ядрен чадър, Европа няма да може да устои на руския натиск и да запази независимостта си. Само ако се поддържа тясна връзка, алиансът може да остане наистина актуален.

Балансирайте партньорството - от Александър Вершбоу, изтъкнат член на Атлантическия съвет и бивш заместник-генерален секретар на НАТО.

Вашингтон поуст: Тръмп абсолютно не разбира НАТО, щом иска участието на Бразилия

Вашингтон поуст: Тръмп абсолютно не разбира НАТО, щом иска участието на Бразилия

За съюзниците на САЩ в НАТО добър ден е този, в който Тръмп забрави, че съществуват

По отношение на това как ще изглежда НАТО, мисля, че вероятно няма да се разшири допълнително, с изключение на възможността Финландия и Швеция да преминат от партньорство към членство. Това, което бих искал да видя, е, че съюзът се превръща в истински балансирано партньорство между САЩ и Европа. Днес Съединените щати предоставят 70 до 80% от всички ключови способности, както и изразходват непропорционално голяма част от средствата за отбрана.

Мисля, че след като САЩ се насочат все повече към противопоставяне на Китай, Европа ще трябва да поеме много по-голяма отговорност, включително отбраната на Европа срещу Русия.

Единствените актуални кандидати за присъединяване към Алианса са Босна и Херцеговина, Украйна и Грузия, които са специални случаи поради територията, окупирана от руснаците. Мисля, че след влизането на Северна Македония и Черна гора вероятно ще има пауза. Ако Финландия и Швеция решат, че са достатъчно заплашени от Русия, те могат да решат да преминат от много тясно партньорство към действително членство.

Що се отнася до разходите, има дълъг списък от възможности, в които Съединените щати предоставят лъвския пай днес - въздушен транспорт, транспортни самолети, танкери за презареждане въздух-въздух, разузнаване, наблюдение и дронове.

През следващото десетилетие Европа трябва да определи това, което НАТО нарича "по-високо ниво на амбиция".

Предизвикателство е да обясним на обществеността, че разходите за отбрана все още са от значение. Много страни все още са обезпокоени от тероризма или нелегалната миграция. Това са непосредствените предизвикателства, които притесняват южния фланг: испанците, италианците, гърците и французите.

НАТО си партнира с държави на юг от Европа, като "Средиземноморския диалог" и "Истанбулската инициатива за сътрудничество". Така че се надявам, през следващите 10 години, НАТО ще стане по-сериозен относно южните си съседи, сравнимо с източния фланг с Русия.

Засилвайте слабите места - от Джордж Робъртсън, политик от британската лейбъристка партия, 10-ти генерален секретар на НАТО от 1999 до 2004 г.

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Като цяло европейските съюзници харчат 1,51% от БВП за отбрана

Когато става въпрос за бъдещето на НАТО, ние, членовете на алианса, сме най-голямото предизвикателство. Ако не приемем сериозно нашата собствена безопасност, ще застрашим всичко, което бе постигнато през последните 70 години.

Днес НАТО има значителна огнева мощ. Причината, поради която алиансът оцеля по-дълго от всеки друг отбранителен съюз в историята е, че отстоява ценности като свобода на словото и свободна преса, върховенство на закона и независима съдебна система, разделение на църквата и държавата, и най-вече толерантност. на противоположни мнения. Това са нашите силни страни и те трябва да бъдат защитени.

Влизаме във време на голяма геополитическа промяна и не можем да си позволим да станем незаинтересовани. Алиансът трябва да направи повече, за да изпълни обещанията и да сподели справедливо тежестите. Въпреки че НАТО е силна организация и нейните сили на възпиране са надеждни, ние също имаме слаби места, които нашите противници знаят как да експлоатират. Те се стремят да се намесват в изборите, да доминират онлайн платформи, да използват корупцията и да хранят глобалните мрежи на организираната престъпност. Бойните танкове и ракети не са защита срещу онлайн намеса и целенасочени инфраструктурни атаки.

За да посрещнем тези предизвикателства, трябва да отделяме повече ресурси за увеличаване на интелигентността. Трябва да бъдем бързи с информирането и образованието на населението и да противодействаме на онлайн злото. Трябва да засилим защитата на нашите демократични институции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разби илюзията, че Вашингтон винаги ще бъде на линия, за да подсигури Европа. И докато той трябва да си припомни, че 70-те години на НАТО са една от най-добрите инвестиции за Америка, неговото отношение постигна едно нещо: поощри европейците да харчат повече за отбрана. Когато влезем в следващите десетилетия на алианса, трябва също така да се уверим, че изразходваме парите си по правилния начин.

Инвестирайте в космоса и киберпространството - от Джулиан Смит е сътрудник на Weizsäcker в академията "Бош" в Берлин и бивш заместник съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

НАТО: Русия превърна киберпространството в бойно поле

НАТО: Русия превърна киберпространството в бойно поле

Сигурността на Черноморския регион е важна за алианса...

През последните няколко години НАТО правилно се съсредоточи върху това, да бъде готов да се противопостави на външни заплахи и безпроблемно да мести сили през Атлантическия и европейския континент. С поглед към бъдещето, алиансът трябва да насочи вниманието си към укрепване на своите способности в нови области като киберпространството и космоса.

Алиансът направи големи крачки, за да гарантира, че централата на НАТО и командването са защитени от киберзаплахи. Картината при отделните съюзници в НАТО обаче е далеч по-малко окуражаваща. Твърде много страни продължават да нямат защитни и офанзивни киберспособности, а твърде малкото съюзници предприемат необходимите стъпки, за да намалят уязвимостта си.

Когато става въпрос за космоса, държавите-членки разчитат в голяма степен на спътници за разузнаване, навигация и наблюдение на мисии на НАТО в места като Афганистан. Нашите противници знаят това и строят оръжия, за да се насочат към тези спътници. НАТО се нуждае от космическа политика от 21-ви век, която признава важността на космоса и очертава начини, по които съюзът може да намали там уязвимостта си. Необходимо е също така да се определи дали трябва да се добави космосът към съществуващия списък от области на НАТО, които включват земя, море, въздух и киберпространство.

НАТО също ще трябва да отделя повече време, за да говори за Китай. Като се имат предвид огромните инвестиции, които Китай прави в областта на изкуствения интелект, придобиването на европейски модерни технологии и многото инвестиции в европейската инфраструктура, съюзът вече не може да си позволи да държи главата си в пясъка.

За да се подготви за предстоящите предизвикателства, НАТО спешно трябва да сподели информация за това, което Китай прави в и около Европа, да разгледа потенциалните точки на влияние в трансатлантическата общност и да обсъди как НАТО може да отговори на потенциалните бъдещи заплахи от китайски инвестиции.

Запазване на позиции - от Камил Гранд, помощник генерален секретар за инвестиции в отбраната на НАТО.

Днес НАТО е изправена пред най-непредсказуемата ситуация със сигурността в продължение на много години: Русия дестабилизира голяма част от Европа; нестабилност в южния фланг на Алианса, хранещ тероризма; и нови кибер и хибридни заплахи. От 2014 г. ние се ангажирахме с амбициозна трансформация, за да се уверим, че НАТО се обръща към тези заплахи.

Тенденцията в разходите за отбрана е обърната, като в периода 2016-2020 г. са инвестирани допълнителни 100 млрд. долара в отбрана. Това се обърна към критичния въпрос за споделяне на тежестта и за движение към целта на Алианса за разходи от 2%. Това ще увеличи значително нашата способност да запазим позицията на НАТО за следващите 10 години и след това, като единствен най-важен фактор за сигурността, стабилността и мира за почти 1 милиард граждани в Европа и Северна Америка.

Придобиването на основни способности на алианса, които се занимават със засилване на нашата готовност, ни поставя на правилния път за справяне с бъдещите предизвикателства. НАТО обнови акцента си върху изискванията за оперативна съвместимост, допълнени от стратегия за дългосрочни инвестиции в модерни технологии.

Практическото значение на НАТО в следващите 10 години ще разчита на способността да продължи да реагира, да се адаптира, модернизира и отразява общите интереси на съюзниците. Нашите инвестиции в трансатлантическите връзки също ще са от ключово значение за бъдещия ни успех. Както всяка връзка, тя се нуждае от грижи и се развива. Никога не трябва да приемаме взаимните ползи за даденост.

Защита на критичната инфраструктура - от Томаш Валашек, директор на мозъчния тръст Карнеги Европа.

НАТО: Русия се подготвя за голям конфликт

НАТО: Русия се подготвя за голям конфликт

В Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история

За да укрепите НАТО през следващото десетилетие, не започвайте с военните - те вече са достатъчно силни. Военните инвестиции ще изчезнат, ако по време на кризи нашите правителства могат да бъдат изнудвани и парализирани от кибератаки. Най-неотложното предизвикателство на алианса е в осигуряването на критичните мрежи в своите държави-членки.

Нарастващата взаимосвързаност на критичните граждански мрежи, които управляват влаковете, болниците и комуналните услуги, е най-голямата ни уязвимост. Нашите противници биха били глупави да ни ударят там, където сме относително силни. Вместо това те ще поемат по пътя на най-малкото съпротивление: прекъсване на осигуряването на животоспасяващи грижи за пациентите в болниците; изключване на електричеството и отоплението; и зъсдаване на хаос по пътища и релси чрез кибератаки.

Като осакатят нашите критични мрежи, целта на нашите противници е да разделят НАТО отвътре. Дори Русия знае, че ще се бори срещу обединените сили на 29-те. Вместо това тя се опитва да окаже натиск върху съюзническите столици и да изпита тяхната готовност да си помогнат взаимно.

Този капан не е особено труден за избягване, но решението изисква време, фокус и пари. Мениджърите на критични IT услуги трябва да са изправени пред наказания за това, че не успяват да ги осигурят правилно. Застрахователните компании трябва да настояват за по-високи стандарти за сигурност на интернет. Правителствата трябва да плащат за (предимно частни) мениджъри на най-важните мрежи в страната, за да имат достъп до най-добрите IT експерти и помощ. Това ще струва пари и по-голямата част от тях ще дойде от бюджетите за отбрана извън правителствата.

Това не е аргумент срещу увеличаването на бюджетите за отбрана. Съюзниците в НАТО все още не разполагат с много важни военни способности, включително средствата за унищожаване на въздушната защита на противниците. Алиансът трябва да постави и двата въпроса, осигуряване на критична инфраструктура и увеличаване на националните разходи за отбрана, като равни приоритети.

Отговор на възхода на Китай - от София Беш, научен сътрудник в Центъра за европейска реформа в Берлин.

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Индо-тихоокеанското командване на САЩ е загрижено за военна активност на Китай

Но Съединените щати остават силни в региона на Южнокитайско море

Ако НАТО трябва да оцелее през следващото десетилетие, то трябва да се адаптира към две големи тенденции, които преначертават трансатлантическите отношения.

Първият е стремежът на Европа да стане по-военно самодостатъчна. Вашингтон иска Европа да се грижи за себе си, да инвестира в своите възможности за териториална отбрана срещу Русия и да поеме по-голяма отговорност за своите съседи в Близкия изток и Северна Африка. Но също така е предпазлив относно стремежа на Европа към "стратегическа автономия", тъй като това може да означава, че европейците купуват по-малко американски военни технологии и техника.

За да се успокои САЩ, европейците трябва ясно да покажат как военните инициативи на ЕС могат да увеличат разходите за отбрана и да обслужват интересите на НАТО. Американците, от своя страна, трябва да приемат, че техните искания за по-равномерно споделяне на тежестта неизбежно ще означава по-голяма европейска независимост.

Втората тенденция е нарастващата загриженост на Америка за възхода на Китай като икономически, политически и военен съперник, който променя и начина, по който гледа на НАТО и трансатлантическия съюз.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди през февруари, че САЩ по-трудно ще си "партнира заедно" с европейски съюзници, които са си осигурили телекомуникационно оборудване от Huawei. Някои във Вашингтон искат европейците да подкрепят усилията на САЩ за осигуряване на сигурност и защита на търговските пътища в региони като Югоизточна Азия. Докато повечето европейски съюзници имат малък военен принос в Южнокитайско море, те имат интерес да защитят своите политически системи от китайско влияние.

Ако Европа и САЩ се сблъскат с това как да се справят с Пекин, НАТО без съмнение ще пострада. Алиансът трябва активно да се пази от трансатлантически разрив, като се превърне във форум за по-подробен обмен на информация за това как да се справи с предизвикателството на все по-силен Китай.

В САЩ: НАТО не умира - то е зомби

В САЩ: НАТО не умира - то е зомби

НАТО обикновено бивало реанимирано чрез вуду магия