Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх през 2018 г., но все още само седем държави са изпълнили поисканата от САЩ цел разходите за отбраната да са минимум 2% от БВП, показва последният доклад на Алианса, цитиран от "Политико".

Като цяло европейските съюзници харчат 1,51% от БВП за отбрана. Само Великобритания, Полша, Гърция, САЩ, Естония, Литва и Латвия са изпълнили целта 2% от БВП.

България отделя 1,43% от БВП за отбрана според доклада на НАТО

България отделя 1,43% от БВП за отбрана според доклада на НАТО

САЩ, Гърция, Великобритания, Естония, Полша, Латвия, Литва са стигнали 2% от БВП

Страните членки на Алианса се договориха преди пет години да отделят минимум по 2% от БВП за отбрана от 2024 г.

Германия, най-богатият европейски съюзник, е похарчила 50,2 милиарда долара за отбрана през миналата година, което е увеличение с 4,6 милиарда долара в сравнение с 2017 г., но все още се равнява само на 1,23% от БВП - без промяна спрямо година по-рано.

Снимка 412188

Източник: ЕПА

Запитан на пресконференция дали може да се вярва на Германия, че ще отдели повече средства за отбрана, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира: "Германия, както и всички други съюзници, договориха обещание за инвестиции през 2014 г. Разбира се, очаквам всички членки на НАТО, включително и Германия, да изпълнят това обещание, защото е в интерес на безопасността ни".

"Германия след години на орязване на военните разходи започна да ги увеличава. Очаквам повече, очаквам по-голямо увеличение. Германия обеща 80% увеличение от 2014 до 2024 г.", подчерта той. Но по думите му споделяне на тежестта не е само в средства, а също в принос към мисиите на НАТО. Германия допринася за НАТО по много различни начини, добави той.