Ветеранът на американската дипломация, Хенри Кисинджър, коментира в интервю за ТАСС, какво трябва да се случи с новия световен ред и през какво трябва да преминат Русия и САЩ.

Понастоящем няма последователен диалог между Русия и САЩ, но има надежда за подобряване на отношенията. "Струва ми се, че в момента нашите отношения са в замразено състояние, защото няма последователен и систематичен диалог. Но се надявам, че нещата ще се подобрят. Русия и Съединените щати трябва да проявят взаимно уважение и да продължат сътрудничеството си. Ще ни отнеме много време, за да успеем. Но винаги трябва да помним тази цел", коментира Кисинджър.

Бившият държавен секретар на САЩ обясни, че "не счита модерния период за Студена война". Според него, ситуацията е различна от тогавашния период на конфронтация. "Тогава задачата за облекчаване на конфронтацията беше на дневен ред. Сега задачата е да се създаде нов световен ред и в процеса на неговото създаване всички държави трябва да участват с убеждението, че всички те ще имат място в този световен ред", добави Кисинджър.

Той е убеден, че не трябва да забравяме, че "другите страни имат своите собствени цели и те трябва да бъдат взети под внимание и да се изграждат мирни отношения".

Ако говорим за отношенията между СССР и САЩ тогава и между Русия и САЩ сега. Дали те са по-интензивни, отколкото сега или обратно? Какви положителни и отрицателни аспекти на нашите отношения в този период и в настоящия момент бихте могли да посочите?

Струва ми се, че в момента нашите отношения са в по-замразено състояние, защото няма последователен и систематичен диалог. Но се надявам, че ситуацията ще се подобри и ще успеем. Ситуацията е различна по време на периода на конфронтация, по време на Студената война.

След това дневният ред беше задачата за облекчаване на конфронтацията. Сега задачата е да се създаде нов световен ред и в процеса на неговото създаване трябва да участват всички държави, с убеждението, че ще има място за всички тях в този световен ред.

Тоест сегашната ситуация не може да се счита за студена война?

Не, не смятам модерния период за студена война.

Какво бихте препоръчали на нашите страни за да преодолеят кризата? Въз основа на дългата история на нашите взаимоотношения.

Разбира се, аз гледам на тази ситуация като американец.

Естествено.

Подкрепям основните интереси и позиции на американската политика. Но Русия е голяма страна с голяма история и за мен е трудно да си представя международен ред, в който Русия няма да бъде сред основните играчи.

Това е целта. Русия и Съединените щати трябва да проявят взаимно уважение и да продължат сътрудничеството си. Ще ни отнеме много време, докато успеем. Но винаги трябва да помним тази цел.

Какви епизоди от дългите години като съветник по национална сигурност, държавен секретар и дипломат, си спомняте като най-трудните времена, когато не можехте да спите през нощта?

Един крал на Прусия веднъж се оплакал на Бисмарк, че не може да спи през нощта. И Бисмарк му казал, че постът на владетеля го задължава да може да спи през нощта.

Не мога да кажа, че съм имал безсънни нощи. Но имаше случаи, когато ставаше дума за бъдещето на Централна Европа или когато други трудни въпроси бяха на дневен ред и ситуацията изглеждаше далеч от безоблачна.

Но аз винаги се надявах и продължавам да се надявам в такива критични моменти, че в крайна сметка ще се намери решение и ще можем да работим заедно.

Сега снимаме документален филм за пост-СССР в САЩ, Анатолий Добринин. Ако погледнете назад, как можете да оцените ролята му на посланик в отношенията между Съветския съюз и САЩ?

Запознах се с Анатолий Добринин, когато бях назначен за съветник по националната сигурност при президента Никсън. Беше по време на Студената война.

Имахме много разногласия. В същото време стигнахме до заключението, че сътрудничеството между нашите страни трябва да бъде основната цел на нашите усилия. От една страна, ние бяхме противници и от друга страна, бяхме партньори.

И след време станахме приятели. Преди всяко посещение в Москва определено се срещах с Добринин. Нашите събирания продължиха и по-късно, когато той вече не беше посланик в Съединените щати.

Да, срещахте го много пъти. И коя среща, или може би някои моменти от вашите срещи, запомнихте най-много?

Имаше срещи, където трябваше да правя много трудни изявления и той винаги беше изпълнен с достойнство и се държеше като способен дипломат. Имаше и доста срещи в Москва и не само в Москва, когато постигнахме споразумения. Това бяха приятни моменти в нашите взаимоотношения.

Той беше сериозен и достоен партньор, който защитаваше интересите на страната си. И винаги сме се заемали ентусиазирано с решаването на проблемите и задачите, поставени пред нас от политиките на нашите държави.

По мое мнение, дипломатическата ви кариера вероятно може да се счита за най-забележителната кариера на нашето време. Да, вярно е - вие сте велик дипломат. Какъв съвет бихте могли да дадете на младите дипломати сега? В крайна сметка, те живеят в съвсем различен свят, в който се случват сериозни промени. Какво бихте пожелали на вашите колеги, които току-що започват дипломатическата си кариера? Препоръките на Кисинджър.

Те трябва да разберат целите си и да се опитат да решат най-неотложните проблеми в отношенията между страните, като в същото време помнят дългосрочни цели.

Но в същото време не трябва да забравят, че другите страни имат свои собствени цели и трябва да бъдат взети под внимание в работата и да се изграждат мирни отношения, когато се постига разбирателство.

Но по-добре да спра сега, преди да се впусна в проблемите, които настоящите дипломати трябва да решат.

Бих искал да ви благодаря за тази възможност да запомните и отдадете почит на Анатолий Добринин. Това бе легендарна личност, блестящ защитник на интересите на своята страна, притежаваше дълновидност и мислеше не само за текущите задачи на дипломацията на СССР.

А коя от срещите в Кремъл си спомняте най-много? Спомням си преговорите ви с Брежнев. По-рано ми разказахте, преди десет години, че по време на преговорите с Брежнев вие му задавате въпрос, Брежнев отива до прозореца, пуши и после се връща на масата.

Да. Той слушаше превода на въпроса на руски, не разбираше какво говоря. Докато задавах въпрос, той ставаше. Това е голяма стая с маса в единия край. На тази маса седяхме и той стана от масата, тръгна, после се върна.

Трябва да отбележа, че той имаше необичйна табакера за цигари с таймер, за да не пуши твърде много. Когато извади цигара от тази цигарена кутия, се задейства ключалка и трябва да се изчака известно време, докато се отвори капакът на цигарената кутия, за да вземете още една цигара.

Все още не знаеате кога ще дойдете отново в Москва? Нямате такива планове?

Надявам се да дойда.

Вече не веднъж сте се срещали с президента Путин.

Да, много пъти.

Знам, че той се отнася много внимателно към вашите оценки за международните отношения.

Както вече казах: Русия трябва да участва в решаването на всички световни проблеми, така и ще бъде.

Благодаря ви, господин Кисинджър! Казвам ви честно, изглеждате превъзходно.

Знаете, животът е разделен на три периода: младост, средна възраст и онзи период, в който изглеждате страхотно.

Хенри Кисинджър е застъпник на прагматичността, основавайки се на националните интереси и неидеологическите подходи във външната политика. Като поддръжник на концепцията за политически реализъм, той играе доминираща роля в американската външна политика през 1960-1970 година. С името му са свързани много дипломатически стъпки, които водят до значително облекчаване на напрежението в съветско-американските отношения.

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа

Двете държави трябва да балансират перспективите си