Той беше главният архитект на сближаването на отношенията между САЩ и комунистически Китай преди повече от четири десетилетия. Въпреки че китайско-американските отношения са на историческо дъно, Хенри Кисинджър е оптимист, че двете държави няма да влязат в унищожителен сблъсък, който може да разклати световния ред, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс".

Според Кисинджър Китай и САЩ трябва да се приспособят, за да избегнат катастрофа. 

Двете държави трябва да балансират перспективите си, както лидерите на Китай и САЩ си обясниха възгледите и постигнаха задоволително разбирателство преди 40 г., обяви 95-годишният бивш дипломат, който е смятан за един от топ стратезите в света.

Когато Кисинджър почука на вратата на Китай по време на историческата си визита в Пекин през 1971 г., мисленето във Вашингтон беше стратегически да се промени уравнението между САЩ и СССР през Студената война.

"Ние знаехме много малко за Китай, но те знаеха много за нас, защото китайските преговарящи прочетоха всичко, което бях написал", изтъкна Кисинджър в луксозния сингапурски комплекс Capella, където говори на ежегоден икономически форум.

Снимка 387659

Източник: ЕПА

Тази тайна визита на Кисинджър в Китай преди 4 десетилетия, тогава той е съветник на президента по национална сигурност, павира пътя за посещение на държавния глава Ричард Никсън в китайската държава, където той се срещна с Мао Дзедун и впоследствие двете държави установиха дипломатически отношения.

"Предизвикателството е да се поддържат фундаментални отношения на сътрудничество на фона на вродени различия, които в по-голямата си част са в резултат на технологична промяна и различия във философския подход", смята Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ от 1973 до 1977 г.

Междувременно АФП съобщава, позовавайки се на Държавния департамент, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео и военният министър Джим Матис ще проведат среща с китайските си колеги във Вашингтон. Разговорите на високо ниво ще засегнат дипломатическите и военни отношения между двете държави.