През 2018 г. Съединените щати отбелязват нарастваща военна активност на Китай в Южнокитайско море, коментира началникът на Индо-Тихоокеанското командване (по-рано известно като Тихоокеанското командване), адмирал Филип Дейвидсън, който е на работно посещение в азиатски страни.

"През последната година има отчетени повече кораби, изтребители и бомбардировачи, отколкото в предишни години. Това е абсолютно сигурно", коментира адмиралът от Сингапур, цитиран от Блумбърг.

Китай увеличава разходите за отбрана

Китай увеличава разходите за отбрана

Пекин планира шест самолетоносача

Според адмирала, тази ситуация "представлява голяма опасност за търговските потоци, търговските дейности, както и за информация, която се предава чрез кабел, минаващ по дъното на Южнокитайско море."

В същото време той избягва директен отговор на въпроса дали Вашингтон възнамерява да повлияе на ситуацията в региона, включително чрез патрули. "Съединените щати остават силни в региона на Тихия океан", отбеляза адмиралът.

Във водите на Южнокитайско море Китай има териториален спор с Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините над островите Парасел на архипелага Спратли.

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

Помпео определи Китай за заплаха, а Пекин отговори да спрат да създават неприятности

В същото време, от края на 2013 г. Пекин извършва мащабни хидротехнически и строителни дейности в този регион, за да създаде изкуствени острови, както и да разшири и развие тези територии.

Китайската страна многократно е подчертавала, че е категорично против всяка намеса в този териториален спор на трети страни, преди всичко от Обединеното кралство, страните от ЕС, САЩ и Япония.

В Пекин многократно посочват, че действията на Вашингтон, като изпращане на самолетоносачи в зоната, подкопават стабилността и водят до милитаризация на региона.

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Предупреждението важи до 6-ти март