Китай през следващите дни провежда учения в Жълтото море с участието на два самолетоносача - наскоро модернизираният "Ляонин" и първият самолетоносач родно производство, който все още няма име и е известен като тип001A, съобщава South China Morning Post.

Властите са разпоредили до 6 март да затворят морето във връзка с предстоящата му употреба за "военни цели".

Очаква се да се извършат учения, включващи изтребители J-15.

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Загрижен е и за модернизацията на Русия във въздушни бази и системи за ПВО в Крим

Самолетоносачът "Ляонин" в неделя е напуснал пристанището на Далиан след период на модернизация от девет месеца. Сега се очаква да се провери бойната му готовност.

В същото време се очаква окончателното изпитание на тип001A, построен в същата корабостроителница преди пускането му в експлоатация.

"Този самолетоносач скоро ще бъде пуснат в експлоатация и трябва да покаже готовност за различни маневри и операции за взаимодействие с палубните самолети", заяви китайският военен експерт Ли Джи.

От април 2017 г. тип001A вече е тестван четири пъти в морето. Анализаторът не изключва, че и двата кораба ще участват в парада на военноморските сили на Народно-освободителната армия на Китай, който ще се проведе на 23 април край бреговете на Циндао (провинция Шандонг) по повод създаването на флота.

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай

В момента Китай има два самолетоносача. Първият, "Ляонин", е построен на базата на бивш съветски тежък самолет "Варяг", закупен от Украйна.

Вторият самолетоносач е построен изключително от китайската индустрия.

Според съобщения в медиите, Китай изгражда своя трети, по-мощен и модерен самолетоносач. Той ще бъде изцяло нов проект и оборудван с ултрамодерна електромагнитна система за ускоряване на излитането на самолети.

"Ляонин" премина през цялостно преоборудване, с нов център за контрол на въздушното движение, както и модернизирана радарна система. Летателната палуба също е променена.

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

До 15 години Китай ще разполага с 6 самолетоносача