САЩ иска увеличаване на западните разходи за отбрана, с цел да достигнат и изпреварят китайските и руските разработки в напреднали военни технологии, се казва в доклад, публикуван на конференцията за сигурност в Мюнхен, цитиран от "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп вероятно ще притисне европейските държави да изразходват още повече на конференция на НАТО през април, съобщава Международният институт за изследвания в областта на сигурността. Европейските сили ще трябва заедно да намерят допълнителни 102 млрд. долара, за да отговорят на последните му изисквания.

В световен мащаб разходите за оръжие и отбрана нараснаха с 1,8% до над 1,67 трилиона долара през 2018 г., като САЩ сами по себе си отговарят за почти половината от това увеличение, според доклада "Военният баланс".

Западните сили са загрижени за модернизацията на Русия във въздушни бази и системи за противовъздушна отбрана в Крим - полуостровът, който тя завзе от Украйна през 2014 г., се казва в годишния доклад. Разполагането на система за въздушна отбрана С-400 засилва обхвата на Москва в Черно море, където миналата година Русия конфискува три украински кораба.

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

"Китай може би представлява още по-голямо предизвикателство, тъй като въвежда още по-напреднали военни системи и се ангажира със стратегия за подобряване на способността на силите си да работят на разстояние от родината".

Заявената амбиция на Китай да модернизира своята народно-освободителна армия до 2035 г. е "подкрепена от разходи за отбрана, които са с безкрайно възходяща траектория", допълва докладът.

По-бавният китайски икономически растеж предизвика леко забавяне на разходите, но бюджетът за отбрана все още нараства с близо шест процента между 2017 и 2018 година.

"Китайските военноморски способности навлизат в нова фаза", тъй като строи крайцери и започна морски изпитания на първия си самолетоносач собствено производство, се казва в доклада.

Пекин подобряв и военновъздушните си сили и прокарва нови технологии, включително високоскоростни крилати ракети и изкуствен интелект.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай

Западните държави "запазват предимство с противниците, но разликата намалява. Темпото на промяната може да означава, че в бъдеще предимствата, ако изобщо съществуват, могат да се само мимолетни, преди другата страна да ги настигне".

Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск върху съюзниците на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния им вътрешен продукт, се казва в доклада. "Към края на 2018 г. това би означавало, че европейските държави от НАТО ще трябва да намерят допълнителни 102 млрд. долара, в допълнение към сумата, която понастоящем харчат".

Големите американски и европейски производители на оръжие, които биха се възползвали от всяко увеличение, включват Lockheed Martin, Airbus и Rheinmetall.

Институтът допълва, че е налице сериозна липса на прозрачност по отношение на военните разходи в Близкия изток и Северна Африка, където известните военни разходи възлизат на 4% до 11% от БВП. Няма оценка за Сирия, Либия или "особено непрозрачни" държави като Катар и Обединените арабски емирства.

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Япония ускорява военните си разходи заради Китай и Русия

Купува F-35, ракети и радари, и модифицира Кага и Изумо в самолетоносачи в помощ на САЩ

Визуализация на Уил Гири за продажби на оръжие от САЩ и СССР/Русия от 1950 г. до 2017 г. Основните данни са от базата данни за трансфери на оръжие от Международния институт за изследване на мира в Стокхолм.