Япония ускорява военните си разходи за следващите пет години за стелт изтребители, далекообхватни ракети и друго оборудване в подкрепа на американските сили, изправени пред китайската армия в Тихия океан, съобщава "Ройтерс".

Плановете са най-ясната индикация за японската амбиция да се превърне в регионална сила и заради военно трупане на техника от страна на Китай и възобновяващ се натиск на Русия срещу японския съюзник САЩ.

"Съединените щати остават най-мощната държава в света, но се появяват национални съперничества и ние признаваме важността на стратегическото съревнование както с Китай, така и с Русия, тъй като те оспорват регионалния ред", коментира Шиндзо Абе във връзка с одобрената от правителството 10-годишна отбранителна програма на Япония.

Китай, втората по големина икономика в света, разполага с повече кораби и самолети за патрулиране близо до Япония, докато Северна Корея все още не е изпълнила обещанието си да прекъсне своите ядрени и ракетни програми.

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Предвиден е сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови

В Пекин говорителката на външното министерство Хуа Чунинг коментира, че Япония "пее същата стара песен" и прави "безразсъдни забележки" за нормални отбранителни дейности на Китай.

"Това, което Япония прави, не е нито благоприятно за подобряване и развитие на отношенията между Китай и Япония, нито за по-широката картина на регионалния мир и стабилност", обяснява Чунинг.

"Китай изразява силно недоволство и опозиция в това отношение и вече е положила строги представителства с Япония", допълва тя.

Русия продължава да проверява въздушната отбрана на Япония и коментира, че ще изгради нови казарми за войските си на островите, заловени от Япония в края на Втората световна война.

Япония от своя страна планира да купи 45 броя F-35 за около 4 млрд. долара, в допълнение към 42-те самолета, които вече са поръчани, съгласно отделен петгодишен план за доставки, одобрен днес.

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Заводи за производство на F-35 има в Япония и Италия

Новите самолети ще включват 18 броя F-35B с вертикално излитане и кацане, които ще бъдат използвани на японските острови в Източнокитайско море.

Островите са част от верига, простираща се покрай Тайван до Филипините и отбелязват границата на китайското военно господство на изток от оспорваното Южнокитайско море.

"Решението на Япония да придобие повече F-35 е свидетелство за способността за преобразуване на въздухоплавателното средство и за неговата нарастваща роля в насърчаването на регионалната стабилност и укрепването на американския съюз за сигурност", обясняват от Локхийд Мартин.

Двамата големи кораба Изумо и Кага, ще бъдат модифицирани за операции с F-35B. Корабите от клас "Изумо" с дължина 248 метра са с големината на японските самолетоносачи от Втората световна война.

Те ще имат нужда от подсилени палуби, за да издържат топлинната от двигателите на F-35 и могат да бъдат снабдени с рампи за подпомагане на излитанията, коментира двама служители от министерството на отбраната на Япония.

Япония се сдобива със самолетоносачи за първи път от ВСВ

Япония се сдобива със самолетоносачи за първи път от ВСВ

Правителството ще превърне два хеликоптероносача клас "Изумо" в самолетоносачи