Япония ще се сдобие с най-малко един самолетоносач за първи път от Втората световна война. Токио ще се опита да сдържа експанзията на Китай в Тихия океан.

Правителството ще превърне два хеликоптероносача клас "Изумо" в самолетоносачи, за да могат да транспортират и бойни самолети, според японски медии, цитирани от "Гардиън".

Тази седмица бизнес вестникът Nikkei излезе с информация, че Япония ще закупи 100 американски изтребителя Ф-35 за повече от 8,8 милиарда долара. Преди година президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Токио да купува повече американски оръжия.

В информацията се отбелязва, че поръчката е допълнение към 42 изтребителя Ф-35, които вече са закупени от САЩ.

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Япония иска да купи поне още 20 изтребителя F-35A

Заводи за производство на F-35 има в Япония и Италия

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред Тръмп през септември, че модерно въоръжение ще бъде от голяма "важност за укрепване на отбраната на Япония".

Японците ще превърнат в самолетоносачи два хеликоптероносача клас "Изумо", които могат да транспортират до 14 хеликоптера. Така Япония ще се сдобие с първите самолетоносачи от края на Втората световна война. Но противници твърдят, че това е в нарушение на пацифистката конституция.

Предишни японски правителства отказваха предложението да се сдобият със самолетоносачи.

Според вестник "Майничи Шимбун" самолетоносачите ще бъдат разположени за защита на югозападните японски острови.

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Предвиден е сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови