Япония преоборудва в самолетоносач за стелт F-35B кораба-хеликоптероносач "Изумо", съобщават правителствени източници, тъй като Токио е изправен пред морска експанзия на Китай и ракети от Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Япония не е имала самолетоносачи след поражението си пред Втората световна война през 1945 г. Преоборудването на "Изумо" е насочено към подготовката за сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови, където военноморската дейност на Китай се е увеличила.

F-35B могат да излитат и да се приземяват вертикално и позволяват преоборудването на кораба. "Изумо" е 248 метра и е най-големият японски военен кораб, снабден с плоска палуба и проектиран с асансьорът към палубата от хангара.

"Що се отнася до защитната ни позиция, ние непрекъснато провеждаме различни опити. Не сме взимали решение за Ф-35Б или реновиране за излитане на изтребители от "Изумо"", кометира министърът на отбраната Ицунори Онодера.

"Изумо" има кораб-близнак с името "Кага". Япония често е извършва съвместни учени със САЩ и техни самолетоносачи през последните месеци. Правителствен източник нарича такива учения "чудесна възможност да видим със собствените си очи как САЩ действат със своите самолетоносачи".

Член 9 от японската пацифистка конституция, ако се приеме буквално, забранява поддържането на въоръжените сили. Японските правителства обаче го тълкуват така, че да позволя самозащита.

Притежанието на самолетоносач може да повдигне въпроса за конституционност, коментират източници, така че правителството трябва да се заеме с проблема в новата си програма за национална отбрана, която трябва да бъде съставена до края на 2018 г.