Япония планира да закупи най-малко 20 допълнителни изтребители F-35A през следващите шест години, съобщава "Ройтерс".

"От гледна точка на бюджета и производствените графици е подходящо ново придобиване на около 25 самолета", коментира източник, запознат с плана, който не желае да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медиите. Смятат за купят окомплектовани самолети от САЩ, на стойност около 100 млн. долара всеки, което ще спести на Япония около 30 млн. долара на изтребител.

Покупката се добавя към поръчка от 42 изтребителя, повечето от които се строят в завод за "окончателно сглобяване и проверка" в Япония, управляван от Mitsubishi Heavy Industries. Заводът на "Мицубиши" е един от двата такива завода извън САЩ, като другият е в Италия и се управлява от "Леонардо Спа".

Тъй като Китай обновява своята авиация, включително и стелт самолети, а Северна Корея се стреми към ядрени оръжия и програми за балистични ракети, F-35 ще увеличи допълнително зависимостта на Япония от американската военна технология, срещу техни потенциални съперници в Азия.

Япония обмисля и закупуването на F-35B, версията с вертикално излитане и кацане на изтребителя. Този модели може да се използва от малки острови в Източнокитайско море или кораби от клас "Изумо".

"Все още не сме направили план и оценяваме от кои бойни самолети имаме нужда", коментира военният министър Ицунори Онодера.

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Япония преоборудва кораба "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B

Предвиден е сценарий, в който пистите в Япония са унищожени от нападения с ракети и за укрепване на отбраната на Япония около югозападните острови

Министерството ще изготви два отбранителни доклада до края на годината, които ще очертаят целите на Япония за сигурност и плановете за военни поръчки за следващите пет години, от април 2019 г.

Първият от 42-та изтребителя F-35 поръчани от Япония са разгърнати във въздушната база "Мисава" в Северна Япония. Японските официални лица и ръководители на Lockheed Martin ще присъстват на церемония в събота, за да отбележат влизането на първия японски F-35 в експлоатация.

Япония също така иска да създаде и свой собствен изтребител F-3, въпреки че високата цена за разработване означава, че вероятно ще трябва да намери чуждестранни партньори за споделяне на разходите.