САЩ изпратиха два военни кораба през Тайванския проток, след като американските военни увеличиха честотата на движението през стратегическия воден път, въпреки противопоставянето от страна на Китай, съобщава "Ройтерс".

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай, но вероятно ще бъдат видени от самоуправляващия се Тайван като знак на подкрепа от администрацията на американския президент Доналд Тръмп на фона на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин.

САЩ изпратиха бойни кораби в Тайванския проток

САЩ изпратиха бойни кораби в Тайванския проток

Честият транзит на бойни кораби през стратегическия морски коридор безпокои Китай

Маневрата идва, след като Тръмп заяви, че САЩ и Китай са "много, много близо" до споразумение за прекратяване на продължаващата от месеци търговска война, която забави глобалния растеж и разколеба пазарите.

Преминаването на американски бойни кораби през Тайванския проток също така дойде само няколко дни преди срещата между Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун във Виетнам.

"Транзитът на корабите през Тайванския проток показва ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо-тихоокеански регион", се изтъква в изявление на Тихоокеанския флот на САЩ.

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

През 2018 г. Вашингтон на три пъти изпрати бойни кораби

Двата кораба са били идентифицирани като разрушителя Stethem и товарния военен кораб Cesar Chavez. Тайванският проток, който е широк 180 км, разделя Тайван от Китай.

Китай изрази гняв от този ход на САЩ.

"Решително се противопоставяме САЩ да предприемат провокативни действия, които не са благоприятни за мира и стабилността в Тайванския проток", подчерта говорителят на китайското външно министерство.

Министерството на отбраната на Тайван отбеляза, че американските кораби са напуснали протока, следвайки северния път.

Тайванските въоръжени сили са наблюдавали плаването и не са забелязали нищо необичайно, така че нямало причина за тревога.

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Нараства напрежението между двете страни

Вашингтон няма официални отношения с Тайван, но е задължен по закон да помага за отбраната на островната страна и е основният ѝ източник на оръжие. Пентагонът твърди, че Вашингтон е продал на Тайван оръжия за повече от 15 милиарда долара от 2010 година насам.

Китай засили натиска, за да утвърди своя суверенитет над острова, който той смята за непокорна провинция на "един Китай" и свещена китайска територия.