Военноморските сили на САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток, въпреки че съвременните военни технологии на Китай представляват по-голяма заплаха за американските бойни кораби от преди.

Това обяви шефът на военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън, цитиран от "Ройтерс".

Тайван започва военни учения

Тайван започва военни учения

Тези маневри не са свързани с изявленията на Китай

През 2018 г. Вашингтон на три пъти изпрати бойни кораби в стратегическата акватория, която разделя Тайван от континентален Китай, но от повече от 10 г. не е разполагал самолетоносач в региона.

За този период Китай се е снабдил с ракети, които са голяма заплаха за вражеските кораби.

"Ние наистина не искаме да виждаме ограничения какъв клас кораб може да премине през тези води", коментира адмиралът пред журналист в японската столица Токио, след като беше запитан дали модерните китайски оръжия представляват твърде голям риск.

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Нараства напрежението между двете страни

Ние разглеждаме Тавайнския проток като част от международните води, отбеляза той.

Самолетоносачите, които са снабдени с около 80 самолета и екипаж от около 5000 моряци, са ключова част от американските сили.

Във вторник американски представител коментира пред медията, че САЩ следят отблизо китайските намерения към Тайван, след като съвременните технологии дават на Пекин по-големи възможности за окупиране на острова.

В доклад военното разузнаване на САЩ определя Тайван като "основната движеща сила" зад модернизирането на армията на Китай.

Ричардсън, който посети Китай преди да отпътува за Япония, отбеляза, че е заявил пред китайските си колеги, че САЩ се противопоставят на всякакви едностранни действия от страна на Пекин или Тайпе. Той призова Китай да се придържа към международното право.