Държавният секретар на САЩ Майк Помпео увери Филипините, че ще ги защитят, ако бъдат атакувани в Южнокитайско море, потвърждавайки взаимния договор за отбрана, съобщава "Ройтерс".

Договорът за взаимна отбрана щеше да бъде спазен, ако съюзникът е жертва на агресия и изтъква Китай като заплаха за стабилността.

"Китайските строителни и военни дейности в Южнокитайско море застрашават суверенитета, сигурността и следователно икономическия живот, както и на САЩ", обясни Помпео на пресконференция в Манила.

"Всяко въоръжено нападение над филипинските сили, самолети или обществени кораби в Южнокитайско море ще предизвика взаимните задължения за отбрана."

Филипините, Китай, Виетнам, Тайван, Бруней и Малайзия имат претенции за суверенитет към водния път.

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Западът увеличава разходите си за отбрана, наваксва изоставане от Китай

Загрижен е и за модернизацията на Русия във въздушни бази и системи за ПВО в Крим

Помпео обясни, че тези страни са отговорни за гарантирането на "тези невероятно важни морски пътища да бъдат отворени и Китай представлява заплаха за затварянето им".

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Лу Канг заяви, че Китай и страните около Южнокитайско море работят усилено, за да защитят мира и стабилността.

"Така че, ако страните извън региона, като САЩ, наистина искат да мислят за мир, спокойствието и благосъстоянието на хората в региона, тогава те не трябва да създават проблеми от нищото и да предизвикват неприятности", каза Лу репортери.

Помпео предупреди съюзниците, да бъдат предпазливи от рисковете с използването на китайски технологии.

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай

Министърът на отбраната на Филипините, Лоренцана иска преразглеждане на договора, който бе договорен пет години след като Филипините получиха независимост от САЩ през 1946 г., с цел да се изясни до каква степен САЩ ще защитават Филипините, ако са атакувани.

Въпреки че вече няма постоянно военно присъствие на САЩ във Филипините, редовно се провеждат съвместни учения, обмен на разузнавателна информация и прехвърляне на хардуер по различни споразумения.

Филипинският президент Родриго Дутерте не харесва споразумението и вярва, че този съюз прави страната му потенциална цел за Китай, с който иска и по-силни бизнес отношения.

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Предупреждението важи до 6-ти март

Дутерте нееднократно поставя под въпрос ангажимента на САЩ, като отбелязва, че не са направил нищо, за да попречат на Китай да превърне рифове в острови, оборудвани с радарни, ракетни системи и летища за изтребители.

Филипинският външен министър потвърди, че се провеждат дискусии по договора за отбрана, но по негово мнение е по-добре да не бъде прекалено конкретен относно неговите параметри.

"Вярвам в старата теория на възпирането. В неяснотата се крие най-доброто възпиране", обяснява той.

"Ние сме уверени, че Съединените щати, по думите на секретаря Помпео, и по думите на президента Тръмп към нашия президент, стоят зад гърба ни", допълва министърът.

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Нито един политически вдъхновен и неясно формулиран компромис ще промени това