Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ с участието на делегати от над 50 държави, продължи работа днес с приемането на две резолюции - за кибервойната и за сигурността на Черноморския регион, съобщи БНТ с позоваване на румънския информационен сайт Зиаре.

Единият документ, приет в отговор на "превръщането на информацията в оръжие", бе представен от докладчика Джейн Корди от Канада.

"Фейсбук и Туитър промениха из основи обществото. Тази революция промени политическите системи, международните отношения и световната сигурност. Социалните медии разшириха социалния диалог, вкараха в дискусията други проблеми, мобилизираха гражданското общество навсякъде по света.
В същото време социалните медии могат да доведат до раздробяване и поляризиране на обществото и да предоставят по-голяма видимост на радикални мнения, както и да спомогнат за разпространението на фалшиви новини." - заяви Джейн Корди.

Тя посочи, че "за Русия кибер сферата е бойно поле".

"Интензивността и ресурсите на руската информационна война завариха евроатлантическата система неподготвена", заяви Корди.

Столтенберг: Отношенията НАТО-Русия са в най-лошото си състояние от края на Студената война досега

Столтенберг: Отношенията НАТО-Русия са в най-лошото си състояние от края на Студената война досега

След анексията на Крим...

"Освен това "Ислямска държава" и други терористични организации използват информационните технологии и комуникации за собствени цели", допълни тя.

Корди посочи, че за противодействие на тези дейности са предприети много мерки от страна на евроатлантическата общност.

В проекта за резолюция се препоръчва създаване на специална институция, която да отговаря за идентифицирането на атаки за дезинформация и да им противодейства.

Според Корди трябва да се инвестира повече и в образоването на гражданите, в развитието на познанията за информационните технологии и за развитие на критично мислене, за да може хората да разпознават фалшивите новини.

Комисията за гражданско измерение на сигурността прие единодушно резолюция въз основа на доклада на специалния докладчик Ула Шмид от Германия, в която се изтъква, че "стабилността на Черноморския регион е от огромно значение за всички нас".

Представителят на Румъния в комисията Анджел Тилвар уточни, че са приети пет допълнения към резолюцията, предложени от румънска страна.

"Тази резолюция изхожда от предпоставката, че регионът на Черно море е важен стратегически регион за НАТО. За съжаление, в тази зона през последните десет години два пъти бе използвана военна сила, а стабилността и сигурността в зоната бяха силно засегнати от незаконното анексиране на полуостров Крим, последвано от силното му милитаризиране, и ситуацията в Източна Украйна." - посочи Тилвар.

По думите му с предложените от Румъния допълнения е направен опит да се подчертае важността и да бъдат отразени мерките, предприети от НАТО в отговор на ситуацията със сигурността в Черноморския регион, както и фактът, че НАТО е поел активна роля като организация за колективна отбрана.

В друго допълнение, предложено от Румъния, става дума за усилията на Молдова в борбата с корупцията и засилването на върховенството на закона.

Представителят на Молдова в комисията Михай Гимпу изрази съжаление, че в резолюцията не е било прието допълнение от Молдова, с което се настоява за изтегляне на руските сили и въоръжение от територията на Молдова, по-конкретно от Приднестровието. Запитан какво очаква Молдова от НАТО и партньорите, Гимпу отговори: "Да се обединим с Румъния", съобщава Зиаре.

Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО завършва на 9 октомври в румънската столица. Пред делегатите ще говорят генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, румънският президент Клаус Йоханис и други представители на евроатлантическата общност.

Снимка 316721

Източник: EPA/БГНЕС