Москва разполага с необходимите средства, да предостави на НАТО убедителна, но не много скъпа реакция за засилване на военното присъствие на алианса до границите на Русия. Това заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко във връзка с отношенията между Русия и НАТО, съобщава ТАСС.

"Ако тези тенденции (относно натрупването на оръжейни системи) не се прекратят, ние може да сме на ръба на една Студена война. Ние отлично знаем какви програми за въоръжаване съществуват днес. Тези оръжейни програми по никакъв начин не са насочени към борба с тероризма - те се подреждат до тези от Студената война", обяснява Грушко.

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай

Той подчертава, че Русия ще отговори на това развитие на ситуацията. "Ние имаме всички необходими средства, за да направим този отговор убедителен, симетричен, но не много скъп".

"Въпреки това, това е предвестник на факта, че явно сме в логиката на Студената война. Логика, от която ще бъде много трудно да се измъкнем дори ако има достатъчно политическа воля."

"Военното планиране, недружелюбно към Руската федерация, ще генерира враждебна политика, а тази смес от военно планиране и враждебна политика е коктейл, който ще бъде много трудно да остане в миналото", допълва Грушко.

ООН предупреди за изключително висока заплаха от ядрена война

ООН предупреди за изключително висока заплаха от ядрена война

Човечеството живее в свят, дефиниран от придобиване на оръжия над дипломацията