Чувствам се обиден и изненадан от обвинението срещу мен, винаги съм се чувствал български патриот. Това заяви пред БиТиВи председателят на движение Русофили Николай Малинов.

Политизирането на въпроса е стигнало до крайна степен, изтъкна той. Не съм шпионин и българският съд ще го докаже, убеден е русофилът. От къде накъде някой ще ме нарича шпионин, недоволен е Малинов, който е убеден, че русофилите в България са милиони.

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Малинов е категоричен, че в "Русофили" не са се занимавали с партийно строителство. Не съм от хората, които искат "Русофили" да се превърне в партия, призна още той. В движението обаче имало хора, които споделят идеята за партия на русофилите. Винаги съм отстоявал и ще отстоявам интересите на България, зави Николай Малинов.

Според Николай Малинов Русия желае и продължава да развива добросъседски отношения с България. Наградата, връчена му от страна на президента Владимир Путин, е знак към страната ни.

Размаханият пръст от руския президент за "Турски поток" Николай Малинов тълкува като ясно разграничаване от страна на руските власти между българските власти и българите.

Изгонването на дипломат било реципрочно действие. Председателят на Русофили би съдействал президентът Владимир Путин да дойде догодина в България. Не познавам Емилиян Гебрев, нямам интерес към този бизнес и не го разбирам, каза още Малинов.

Припомняме, председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава на 10 септември тази година. В рамките на разследването бяха разпитани десетина членове на движението. Друг обвинен български гражданин засега няма, но в рамките на разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев.

Още през септември месец Москва заяви готовност да защитава обвинените за шпионаж у нас русофили. Дипломатическият спор между България и Русия започна през септември месец, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Напрежението по разследването за шпионаж получи продължение на 28 октомври, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. От МВнР обявиха руския гражданин за персона нон грата и му наложиха да напусне страната в срок от 24 часа. Ответната мярка на руското МВнР дойде обаче едва миналата седмица. Новината за изгонването на българин от посолството ни в Москва беше на фона на разкритията на френските служби, че руски шпиони са използвали база в Алпите за провеждане на операции в цяла Европа, включително и у нас.

Как Русия сви шпионско гнездо във френските Алпи

Как Русия сви шпионско гнездо във френските Алпи

Знаем, че шпионите обичат Швейцария, мирна страна, където банкерите са потайни като убийци и мълчаливи като ковчези в гробове под снега, но не знаехме, че руските военни разузнавателни служби харесват Горна Савоя

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".