Българският посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е извикан днес в Министерството на външните работи в Москва. Там му е връчена нота, съобщиха от българското външно министерство.

С нотата, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Отзованият български дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. 

Тома Биков не е разтревожен от нотата, връчена ни в Москва

Тома Биков не е разтревожен от нотата, връчена ни в Москва

От това нямало да пострадат общите ни проекти

Припомняме, на 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата.

От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".

За преглед на отношенията България – Русия, зове Вигенин

За преглед на отношенията България – Русия, зове Вигенин

Лошо е, когато се стигне до подобно изгонване на дипломати