Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", заяви той.

Засякоха шпионин от руското посолство

Засякоха шпионин от руското посолство

Обвиняването му е спряно заради дипломатически имунитет

По-рано днес Министерството на външните работи на България обяви, че уличеният за шпионин руски дипломат в София е обявен за персона нон грата. Причината е, че дипломатът не е напуснал България, както беше съобщено в понеделник. От МВнР уточниха, че от българска страна е отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. Днес на дипломата му е била връчена нота, че не е желан у нас и има 24 ч. да напусне България.

За случая се разбра вчера, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. Засега името на дипломата не е обявено официално.

Обявиха за персона нон грата уличения за шпионин руски дипломат

Обявиха за персона нон грата уличения за шпионин руски дипломат

Той не е напуснал България, както беше съобщено вчера

Припомняме, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Засеченият руски шпионин вече не е в България, обяви МВнР

Засеченият руски шпионин вече не е в България, обяви МВнР

Отправено е искане, руските институции да отзоват своя служител до края на деня