От медиите главният прокурор Сотир Цацаров разбрал темата на изслушването, за която депутатите го повикаха в парламента. По-рано от трибуната говори и вътрешния министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Депутатите искаха и премиерът Бойко Борисов да се яви в зала, но той коментира скандала в началото на заседанието на Министерски съвет

Пред депутатите той обясни, че има законови пречки да сподели всичко в зала. Разпоредбите посочват, че трябва разрешение от наблюдаващия прокурор по делото, за да се сподели нещо, а и друга разпоредба налагала, че той не е длъжен да се отчита пред законотворците. Цацаров вече имал писмено разрешение от наблюдаващия прокурор.

11 претърсвания са направени на жилища, претърсени са и пет автомобила. Осем са обиските на лица. 15 свидетели са разпитани, стана ясно от думите му. Само Николай Малинов е привлечен като обвиняем. Решетников е със забрана от ДАНС да влиза у нас за 10 години. Константин Малофеев* от днес също е със забрана да влиза у нас за срок от 10 години.

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Пари и нареждания от чужбина получавал Николай Малинов

Председателя на ДАНС Димитър Георгиев пред депутатите по повод шпионския скандал "Русофили"

И главният прокурор подчерта, че разследването срещу Малинов е било за пране на пари. В хода му се стига до руската връзка и до това, че Малинов е получавал задачи да преориентира външната ни и вътрешна политика. "Няма в случая преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", каза обвинител номер едно. Това не представлява политическа акция, заяви той за проведената акция и посочи, че арестът на Николай Малинов няма връзка с местните избори.

Това не е атака срещу движение "Русофили", каза още Цацаров и обясни, че Малинов като председател е употребил "Русофили". Това не е разделение на обществото на русофили и русофоби, обясни още той за акцията срещу шпионажа.

Неоспорими факти се представят пред съд, така Цацаров отговори на призива на президента Румен Радев да се представят неоспорими доказателства. Стремежът ни е стриктно спазване на закона, посочи главният прокурор. Ние сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата, каза още той.

Обвинението не касае чуждата държава, а чуждите организации, изтъкна още Сотир Цацаров. Срещу пари Николай Малинов се опитвал да налага чужди интереси.

По-късно пред медиите в парламента той каза, че по случая е работено с партньорски служби.

Юрий Борисов няма нужда от адвокат

Юрий Борисов няма нужда от адвокат

Това е опит за сплашване, политическо

Припомняме, 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Бойко Борисов тази сутрин категорично отрече да има пръст в разработката и работата на службите.

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

Кой е Константин Малофеев: инвестиционен банкер, наричан и "православен банкер", заради изтъкваната религиозна принадлежност. Попадна под ударите на санкциите на САЩ и ЕС, заради финансиране на руските подразделения в Украйна.

Ocвeн чe e нaй-гoлeмият минoритaрeн coбcтвeник нa държaвнo-кoнтрoлирaния "Рocтeлeкoм", Кoнcтaнтин Мaлoфeeв e прeдceдaтeл нa cъвeтa нa дирeктoритe нa групaтa "Цaрьгрaд", кoятo упрaвлявa някoлкo бизнec-нaчинaния пoд eднa мaркa, с най-значимия му проект тeлeвизиoнният кaнaл "Цaрьгрaд ТВ".

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

"Докато българските сили за сигурност "ловят" русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на армията"