В Спецпрокуратурата образуваха досъдебно производство за престъпление срещу страната след сигнал от ДАНС, съобщиха от Спецпрокуратурата.

От септември 2018 г., на територията на страната руски дипломат събира информация, която представлява държавна тайна в полза на чужда страна. Според Спецсъда това е акредитираният у нас първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. Той има статут на дипломат.

Фактите в сигнала са потвърдени изцяло. От септември 2018 г. - почти година, руски гражданин е разузнавал като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, която представлява държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Заради имунитета, предоставен на дипломата от Виенската конвенция, наказателното производство срещу него е спряно.

На 25 октомври 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Засеченият руски шпионин вече не е в България, обяви МВнР

Засеченият руски шпионин вече не е в България, обяви МВнР

Отправено е искане, руските институции да отзоват своя служител до края на деня

Припомняме, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението. Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

Паси смята, че в България има руски шпиони, но не и русофили

Паси смята, че в България има руски шпиони, но не и русофили

"Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора"