Лошо е, когато се стигне до подобно изгонване на дипломати. Това заяви с кулоарите на парламента депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин за изгонения от Русия български дипломат.

Това било стандартна дипломатическа практика. Подобно действие, както и вчерашните думи на руския президент Владимир Путин, показвали, че има някакво напрежение. Отговорът на Бойко Борисов не бил достатъчно премерен.

Затова левите призовават премиера и кабинета да направят внимателен преглед на отношенията между България и Русия. БСП иска да се нормализират отношенията между двете страни. 

Русия гони български дипломат

Русия гони български дипломат

Посланик Атанас Кръстин е извикан днес в руското външно министерство

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан във Външното министерство на Русия и от там са му връчили нота за обявяване на персона нон грата на наш дипломат. Действията на Русия са отговор на отзования в края на октомври руски дипломат от София.

На 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата.

От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".