Между 2014 и 2018 агенти на елитно звено на руското ГРУ са използвали Горна Савоя във френските Алпи като база за тайните си мисии в Европа, вкл. в България, напомня Дойче веле. Какво се знае за базата и защо информацията излиза точно сега?

В съвместна акция контраразузнаванията на Франция, Великобритания и Швейцария са разкрили база на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в югоизточна Франция, съобщи в четвъртък (05.12.) френският вестник "Монд".

От публикацията става ясно, че са били идентифицирани 15 агенти - членове на елитното звено 29155 на ГРУ. Те са посещавали базата в разположения в Алпите департамент Горна Савоя между 2014 и 2018 година. Сред тях са Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че стоят зад отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 година.

Международният разследващ екип е установил, че други високопоставени служители на ГРУ също са отсядали във френските Алпи. Сред тях са агенти, заподозрени за отравянето на Емилиян Гебрев в България през 2015 година, и лица, замесени в опита за преврат в Черна гора през 2016 година. Русия многократно е отричала да е свързана с тези случаи.

Случаят "Гебрев"

През последните години Главното разузнавателно управление на Русия е подозирано в редица опити за намеса в европейски държави. През 2018 година Молдова осъди бивш свой депутат за шпионаж в полза на Русия. Молдовският съд постанови, че политикът е бил вербуван от ГРУ, за да предоставя "информация от национален интерес". Двама руски граждани - Едуард Шишмаков и Владимир Попов - наскоро бяха осъдени (в тяхно отсъствие) за участие в подготовката на осуетения опит за преврат в Черна гора през октомври 2016 година. Шишмаков и Попов са в списъка с агентите, посещавали Горна Савоя, съобщава "Монд".

Германският "Шпигел", британският разследващ сайт "Белингкат" и руският "Инсайдър" свързват ГРУ с отравянето на собственика на оръжейното предприятие "Дунарит" Емилиян Гебрев през 2015 година. В медицинските проби, взети от Гебрев, бяха открити следи от "Новичок" - отровата, използвана и срещу Скрипал. Според изданията, седем служители на ГРУ са пътували до България, за да се включат в операцията. Четирима от тях са в списъка с агентите, посещавали базата в Горна Савоя.

Миналия месец в Сърбия беше разпространено видео, което показва как агент на ГРУ дава пари на пенсиониран военен. Властите в Белград потвърдиха автентичността на материала.

Испанските власти пък подозират членове на елитното звено 29155 в опити за влияние върху каталунското движение за независимост, както стана ясно от публикация на испанския вестник "Ел Мундо".

В сряда (04.12.) германското правителство реши да експулсира двама руски дипломати след убийството на грузински гражданин в Берлин. 49-годишният мъж се е сражавал срещу руснаците по време на Втората чеченска война. Въпреки че Германия не спомена експлицитно ГРУ, властите заявиха, че има "достатъчно доказателства" за това, че Кремъл или Чеченската република, която е една от съставните части на Руската федерация, стоят зад убийството.

Какво се знае за базата в Горна Савоя?

Според публикацията на "Монд", агентите са летели до големи френски градове като Лион и Ница и от там са продължавали пътуването си до Горна Савоя, която граничи с Швейцария и Италия. Някои от тях "са идвали много пъти, други само веднъж или два пъти", посочва вестникът. Руските агенти са отсядали в различни градове и села в района, а след това са продължавали мисиите си. Твърди се, че елитното звено 29155 е специализирано в извършването на саботажи и убийства.

Най-вероятно мястото е било използвано като база за всички тайни операции на звено 29155 в Европа, казва представител на френските служби пред вестника. Разследващите не са успели да открият материали и оръжия, използвани от агентите, нито да идентифицират местни съучастници, посочва "Монд". Но контраразузнаването е успяло да потвърди местата, на които агентите са отсядали, както и ресторантите и магазините, които са посещавали.

Козът на Еманюел Макрон

Разкритията излизат на бял свят тъкмо когато френският президент Еманюел Макрон настоява за намаляване на напрежението с Русия, за рестартирането на разговорите за Украйна и за съвместна работа с Кремъл в Близкия изток. Сега обаче се очаква френското правителство да експулсира руски дипломати заради случая. Според Мартин Мишело от Европейския институт за европейска политика, публикацията в "Монд" всъщност може да помогне на Макрон. Мишело смята, че изтичането на информация за случая в Горна Савоя може да е сигнал, насочен към Кремъл. "Това не е случайно, а е по-скоро добре обмислена стратегия", казва той. Макрон ще домакинства преговори за мир между Украйна и Русия следващата седмица, а публикацията, според Мишело, ще демонстрира, че "Франция не е наивна". Експертът смята, че Макрон до момента не е сигнализирал, че държи козове, с които ще седне на масата за преговори с Русия. "Затова информацията излиза точно сега и затова тя е толкова важна", смята Мартин Мишело.