Отмъщението е ястие, което се яде студено, особено в света на шпионажа.

Поредицата за "Джеймс Бонд" има сценарий, достоен за бъдещо продължение. Кой би могъл да си представи, че департаментът Горна Савоя, известен със заснежените си върхове и ски курорти от висок клас в сърцето на френските Алпи, е бил използван като логистична база на руските шпиони, обучени в целеви убийства? Френският вестник Le Monde направи това експлозивно разкритие в изданието си от четвъртък, 5 декември.

Ежедневникът съобщава, че 15 офицери, принадлежащи към ГРУ, военната разузнавателна служба на Русия, редовно са посещавали няколко града - Горна Савоя, Шамони, Межев, Анмас, Евиан за периода от 2014 г. поне до септември 2018 г. Оттам, според източници на френското контраразузнаване, тези агенти са влизали в действие навсякъде в Европа.

Безпрецедентният лов на шпиони е започнал през пролетта на 2018 г. от британските, френските и швейцарските разузнавателни служби и техните партньори, особено в САЩ. Всички тези тайни служби бяха мобилизирани след нападението с новичок - нервен агент невротоксик от съветската епоха - на 4 март 2018 г. в Солсбъри, в южната част на Англия, от двама служители на ГРУ, срещу Сергей Скрипал, бивш техен колега, избягал на Запад.

Резервна и логистична база

Петнадесетте офицери от ГРУ са преминавали транзитно или са пребивавали във Франция през този период. Някои многократно, други веднъж или два пъти. Те идват от Лондон, Москва, Испания или Швейцария. "Шестоъгълникът" е успял да послужи като така наречения етап на "сигурност", преди тези агенти, обучени в подмолни техники, да достигнат крайното си местоназначение. Тези мъже редовно са пребивавали в един и същ район, в градове като Анмас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове. Преди това често са кацали в Роаси или Лион, веднъж в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан (Алпи-Маритимс) и много пъти в Женева. Наемали коли, за да отидат до Горна Савоя.

Отдел 29155, специализиран в целеви убийства

Горна Савоя, добре ситуирана на границите между Швейцария и Италия, е била"резервна база за всички нелегални операции", казва високопоставен ръководител от френската секретна служба. Въпросните военни, специализирани в саботажи и целеви убийства, са част от 161-ия специален център за обучение на ГРУ, звено 29155. Тази институция формира по времето на Студената война кадри на комунистическите партизани в Азия, Африка или Централна Америка.Извършвали са мисии до Обединеното кралство - включително така наречената операция "Скрипал", както и в България, Молдова, Черна гора, Крим ... В България например целта е била да се дестабилизира политически страната. Миналия октомври българското правителство взе реципрочни мерки, като изгони първия секретар на руското посолство в София по подозрение, че участва в разузнавателна дейност. Тогава българската прокуратура даде подробности: "Той редовно е конспирирал с български граждани, включително длъжностно лице с достъп до класифицирана информация от България, Европейския съюз и НАТО."

"Знаем, че шпионите обичат Швейцария, мирна страна, където банкерите са потайни като убийци и мълчаливи като ковчези в гробове под снега, но не знаехме, че руските военни разузнавателни служби харесват Горна Савоя", коментират от Europe 1. "Всичко е точно, има имена, дати, намираме онези, които са отровили полковник Скрипал и дъщеря му в Англия. Други, които се заговорничили в България, Черна гора, Молдова, Крим. На отиване или на връщане всички са се отбивали в Горна Савоя. Не намерихме никакви оръжия, нито кеш, нито доказателства, но изглежда, че в този неуместен ъгъл, ГРУ беше инсталирал резервната си база в Европа."

Франция винаги е стояла настрана. Това е единствената западна страна, в която нито един съветски агент, инфилтриран по върховете на държавата, никога не е бил разкрит ... И точно тази страна днес предлага да поднови стратегическия диалог с Русия. Разследването идва точно, когато приключи срещата на НАТО, на която бяха осъдени "агресивните действия на Русия".

Студената война продължава не само под снега в Алпите.