Министерството на външните работи (МВнР) на България обяви двама руски дипломати за персона нон грата, съобщиха от ведомството.

Уточнява се, че руското посолство е било уведомено с нота. Двамата дипломати разполагат със 72 часа да напуснат България.

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Наказателното производство срещу тях обаче е спряно, защото имат имунитет

По-рано през деня в МВнР е било получено писмо от прокуратурата с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР е предприело необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-рано от прокуратурата разясниха, че при разследването на казуса било установено, че от 2016 г. до момента двамата руснаци са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военнопромишления комплекс на страната. В определени случаи на сънародниците ни са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, съобщи БНТ, като цитира свои източници.