Сигнал до Софийска градска прокуратура подадоха от партия "Демократи за силна България". Те искат държавното обвинение да се самосезира по статия в германското издание "Шпигел" от 11 септември 2020 г. Заглавието на статията е "Как българският премиер Борисов се превръща в слуга на Ердоган".

От ДСБ цитират части от статията: "След опита за държавен преврат в Турция на 15 юли, Бойко Борисов се среща с турския посланик в София." От тайната кореспонденция на турските дипломати става ясно, че Борисов "разбира сложността на ситуацията" и ще се постарае да намери "бързо решение на случая". Следва среща между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. По това време турският гражданин Абдуллах Бююк е бил издирван от Анкара, заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Гюлен.".

След това България предава на Турция Абдуллах Бююк въпреки въпреки решенията на българския съд да не бъде екстрадиран. През октомври 2016 година още седем турски граждани са експулсирани от България в Турция.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров се е срещал с турския посланик. Турската страна е била поканена да изпрати ново искане за екстрадиране. Малко преди да излезе в годишен отпуск Цацаров казва, че ще се погрижи лично за случая.

В заключение германското изданието твърди, че тайни служби на турското посолство в София, сочат че Цацаров и Борисов и тайните служби на България са участвали активно в депортирането на членове на турската опозиция.

От "Шпигел" се позовават на доклад на турското посолство в София и на грами между турското посолство и правителството в Анкара, според разследване на немските специални служби. Според посочените факти висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност.

От ДСБ настояват прокуратурата да се самосезира.

Припомняме, лидер на ДСБ е о.р. ген. Атанас Атанасов, който е бивш директор на НСС.

Преди ден от гражданско сдружение ДЕН поискаха прокуратурата да се самосезира по същия казус.

Абдуллах Бююк бе екстрадиран на 11 август 2016 г. Тогавашният омбудсман Мая Манолова заяви, че това противоречи на закона. В същото време тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова твърдеше, че Бююк застрашавал националната ни сигурност.

Според Георги Кадиев премиерът Борисов и вътрешния му министър Румяна Бъчварова са обрекли Бююк на смърт.