Прокуратурата да се самосезира по случая Бююк - турският гражданин Абдула Бююк, който бе екстрадиран на 10 август 2016 г. За това настояват от гражданското движение на Найден Зеленогорски ДЕН.

Експулсирането на турския бизнесмен и на други политически опоненти на Ердоган, потърсили убежище и сигурност в България, сериозно накърни авторитета на страната. Може да доведе до разклащане на доверието в нея като европейска държава, в която правото е определящо, първостепенно и иманентна морална величина на цялата социална действителност, се казва в позицията на движение ДЕН.

Има драстичното нарушаване на международното право и българските закони при експулсирането на турския гражданин Абдула Бююк, се казва в позиция на партията.

Спазването на основните човешки права е важен принцип, който разграничава правовата държава от държавата на административен произвол и на неконтролируемо властническо поведение, се казва в позицията.

Повод за тяхното изявление е публикацията в сп. "Шпигел" за действията на българската държава по експулсацията на Абдула Бююк. Тя е в нарушение на Конституцията, Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и международни конвенции за осигуряване на политическо убежище и за правата на човека.

Защитено ли е върховенството на закона в България като необходимо условие за функционирането на всяко демократично общество, питат от гражданското движение.

След като две съдебни инстанции отхвърлят искането за екстрадиция, приемайки че то е политически мотивирано, защо Абдула Бююк бе предаден на турските власти? Нима съдебните решения, имащи обвързваща сила за всички държавни власти изключват премиер, гл. прокурор, вицепрезидент, министър на вътрешните работи и високопоставени служители на МВР, питат от движение ДЕН.

"Целенасоченото прегазване на върховенството на закона и тоталния властови произвол, са абсолютно несъвместими, с какъвто и да е демократичен порядък и не могат да бъдат оправдани, от каквито и да е важни външнополитически съображения", категорични са от гражданското движение.