Очевидно Турция по някакъв начин умее да оказва натиск върху премиера Бойко Борисов. Така лидерът на партия „Нормална държава” Георги Кадиев коментира пред БиТиВи решението да предадем на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк. Той го определи като скандално.

Кадиев е категоричен, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова буквално са осъдили на смърт един човек, изпращайки го в Турция.

Припомняме, че експулсирането на Бююк предизвика скандал у нас. Омбудсманът Мая Манолова отправи остри критики към МВР заради предаването на бизнесмена.

Абдуллах Бююк е смятан за финансист на „Терористичната организация на фетхуллахистите” (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. За експулсирането му първо разбрахме от чуждите медии. Едва след това от МВР разпространиха информация, в която казват, че той е експулсиран заради нередовни документи. На брифинг вчера от силовото ведомство обясниха, че Бююк бил хванат случайно при рутинна проверка.

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предаването станало на "Капъкуле"

Георги Кадиев коментира, че в живота не всичко е право и дипломация, а има и човешки ценности. Той е убеден, че решението за предаването на Бююк на Турция е минало през Борисов, като Бъчварова просто е загубила лице в тази ситуация.

Кадиев подчерта, че българските власти прекрасно са знаели, че връщат Бююк в държава, която иска да върне смъртното наказание и в която са били уволнени 5000 съдии. Тази държава без никакво съмнение щяла да смаже Абдуллах Бююк.

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция
Обновена

Скандал заради експулсирането на Бююк в Турция

Закона забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания

По думите на Георги Кадиев става въпрос за сделка, с която или плащаме някакви стари грехове или е за бъдещи печалби. Той смята, че по-големият удар върху страната ни е от чисто морална гледна точка.

Темата коментира и адвокат Николай Хаджигенов, според когото е нарушен всеки един закон и български или международен нормативен акт, по който България е страна. Юристът подчерта, че МВР е най-големият нарушител на законите у нас.

Той посочи, че у нас право няма. Имало тоталитарен режим, тип Ердоган, но по-мек.
„Някой от Турция – може би Ердоган, може би някой друг, се е обадил на човека у нас и той е взел политическо решение въпреки закона и правото. Това е типично за тоталитарните режими, какъвто е и режимът „Борисов”, коментира Николай Хаджигенов.

Той се позова на двете влезли в сила съдебни решения, които казват, че Абдуллах Бююк е политически преследван, че не може да му бъде уреден справедлив съд и го чакат изтезания и възможно смъртно наказание в Турция. По думите му всяко едно от тези неща било достатъчно да се откаже връщане, независимо дали има редовни документи или не.

„А те го грабнаха, буквално са го отвлекли от улицата и са го предали с протокол. Този протокол законен ли е”, попита адвокатът.