Българските власти са предали на Турция Абдуллах Бююк, смятан за финансист на „Терористичната организация на фетхуллахистите” (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава турската агенция „Доган”.

Припомняме, Гюлен е опозиция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го обвинява, че е подбудител и организатор на провалилия се преврат в Турция.

Турция ще иска да екстрадираме човек, близък на Гюлен

Турция ще иска да екстрадираме човек, близък на Гюлен

Дошъл в България преди преврата

Допълва се, че след опита за военен преврат на 15 юли в Турция Бююк избягал в България. Междувременно прокуратурата е издала заповед за арест на този човек във връзка с наличието на подозрения за участието му в преврата и ФЕТО.

Той бил предаден от българските власти на турската полиция на ГКПП „Капъкуле” на българо-турската граница („Капитан Андреево” от българска страна).

В хода на разследването на опита за преврат понастоящем в Турция са задържани 26 хил. души, като 16 хил. от тях официално се намират в арести. Още над 7 хил. души са на свобода, но срещу тях се водят разследвания.

По-късно от МВР потвърдиха информацията, като посочиха, че в изпълнение на нормативно определените си правомощия, директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за налагане на административна мярка „принудително отвеждане до границата“ на Абдуллах Бююк. Мярката била наложена по силата на чл. 41, т. 2 от Закона за чужденците в Република България – не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок, изпълнена е на 10 август т.г.