Делегация в България ще бъде изпратена от управляващите в Турция, която да иска екстрадиране на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Хетуллах Гюлен.

Такова изявление е направил министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на митинг на площада в Анталия.

Фетулллах Гюлен е обвиняван за ръководител на осуетения опит за военен преврат на 15 юли, макар че преди няколко дни Ердоган заяви, че всъщност зад Гюлен седят други сили.

На митинга Мевлют Чавушоглу не уточни кого има предвид като лице за екстрадиране, но подчерта, че в България е отишъл преди пуча:

„В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България”, заяви Мевлют Чавушоглу, цитиран от БНР.

В словото си той се заканва, че дори и някои от престъпниците да са успели да избягат, няма да успеят да се скрият. „Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем, заканва се Чавушоглу.

Междувременно в Турция снощи бяха арестувани деветима заподозрени за нападението срещу хотела в курорта Мармарис на Егейско море, където беше на почивка турският президент Ердоган на 15 юли, в нощта на преврата. Заловените деветима души са командоси.

Издирват се други трима заподозрени.