Омбудсманът Мая Манолова подложи на остра критика МВР за вчерашното експулсиране в Турция на Абдуллах Бююк.

На брифинг в централата на омбудсмана тя посочи, че такова изпълнение противоречи на закона, който забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него.

Манолова разбрала за експулсирането тази сутрин от медиите и МВР не е изпълнило задълженията си да я уведоми както по този, така и по останалите 31 случая, които се отнасят до Турция от началото на годината.

Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“, заяви Манолова

Тя бе категорична, че е нарушена Конституцията в чл. 28 и чл. 29, които третират правото на живот и забраната за подлагане на безчовечно и унизително отношение.

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предаването станало на "Капъкуле"

Тя посочи, че на Бююк не е дадена възможност да поиска спиране на процедурата по експулсиране, което съдът е можело да разпореди преди да разгледа заповедта за връщането му в Турция.

Омбудсманът добави, че в закона е записано, че експулсиране се извършва при наблюдение от омбудсмана, негов представител или неправителствена организация, което в случая не е било направено.

„Имам информация, предполагам и МВР има такава, че Българският хелзинкски комитет (БХК) има адвокати, включително и такива, които са на границата с Турция. От началото на седмицата мои експерти са на проверка в бежанските центрове по границата с Турция, така че присъствието на експерт би могло да бъде организирано незабавно. Ако бях информирана за предстоящото експулсиране, щях да осъществя моето законово правомощие да извърша наблюдение на изпълнението на тази мярка“, обобщи Мая Манолова. 

Манолова гарантира, че ще изпрати препоръка до МВР да изпълнява законовите си задължения в тази насока.

Междувременно в своя позиция по темата от Протестна мрежа обявиха, че действията на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона.

Снимка 248606

Източник: Протестна мрежа

„Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста "Ватерлоо" в Лондон доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции.
България депортира човек в Турция, по искане на режима там, режим, който суспендира Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си“, се казва в изявление на протестърите.

Припомняме, Абдуллах Бююк, близък до обявения от Анкара за организатор на опита за преврат Гюлен, бе засечен вчера случайно в София при рутинна проверка на полицейски патрул. Той бил без редовни документи. Часове по-късно е предаден на турските власти на граничен пункт „Капитан Андреево“.

По-рано днес шефът на служба „Миграция“ към МВР, комисар Николов, коментира, че към момента на издаване на заповедта за принудително извеждане от страната Бююк е пребивавал без разрешение и не се е намирал в процедура по предоставяне на международна закрила, каквито права той има. Нямало законово изискване да бъде уведомен омбудсманът или друга неправителствена организация, която да извърши мониторинг на екстрадицията.