Абдуллах Бююк е бил изведен от страната ни, след като е задържан заради нередовни документи за самоличност. Това обяви директорът на служба „Миграция” в МВР Николай Николов. Той уточни, че заповедта за извеждането му от страната е от 9-ти август и в нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие

Припомняме, първо от чужди медии вчера се разбра, че исканият от Анкара гюленист Абдуллах Бююк вече е предаден на Турция. Едва след това от МВР разпространиха информация относно принудителното извеждане на Бююк от страната. Обяснението бе, че той не е напуснал страната до изтичане на разрешения му за престой срок.

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предаването станало на "Капъкуле"

Николов обясни, че е преценено, че съществува опасност Бююк да се укрие. Затова било допуснато незабавно изпълнение на заповедта, съгласно Закона за чужденците и Административно-процесуалния кодекс.

Оказа се, че Бююк е бил задържан вчера при рутинни полицейски действия в района на столичния квартал „Младост” от служители на СДВР, които са го спрели. Той бил без валиден документ за движение в страната, след което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с дирекция „Миграция”.

Турският гражданин е върнат в Турция вчера в късния следобед, а е бил задържан по обяд. Екстрадицията му е станала на ГКПП „Капъкуле”.

Зам.-главният секретар на МВР старши комисар Георги Арабаджиев заяви, че по отношение на лицето е водена кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец, като последната кореспонденция е била в понеделник. „Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни”, заяви той.

Арабаджиев бе категоричен, че процедурата на МВР е административна и няма нищо общо с двете решения на българския съд.

Поводът за издаване на заповедта за принудително извеждане от страната са постъпили данни в дирекция „Миграция”, според което Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че на него му е отказан статут на убежище. Документът е бил изгубен и обявен за невалиден.

Стана ясно още, че Бююк може да обжалва заповедта в Турция. На въпрос дали адвокатът му е бил запознат с нея, директорът на служба „Миграция” отговори с контравъпрос – защо адвокатът му не е направил съответните постъпки за узаконяване на неговото пребиваване в страната.

Комисар Николов бе категоричен, че към момента на издаване на заповедта Бююк е пребивавал без разрешение и не се е намирал в процедура по предоставяне на международна закрила, каквито права той има. Нямало законово изискване да бъде уведомен омбудсманът или друга неправителствена организация, която да извърши мониторинг на екстрадицията.

На въпрос имали ли са комуникация с турските власти предварително, комисар Николов отрече да са имали такава. Нямало и договорка Турция да не допуска у нас мигранти срещу предаването на Бююк, а целият обмен на информация протичал по Интерпол.

На въпрос ще бъде ли върнат у нас турския гражданин Ферук Бекташ, който избяга, след като уби семейство мотористи при катастрофа край Драгоман, зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви, че от МВР нямат информация, че Бекташ е в Турция.

„По-голяма е вероятността той да се намира в друга страна, за която ние сме направили постъпки”, посочи той и визира издадената европейска заповед за задържането му. „Уверен съм, в скоро време той ще бъде върнат в България”, каза още той.