Абдуллах Бююк е бил потенциална заплаха за националната ни сигурност. Това обяви в ефира на Нова телевизия Тома Биков, съветник на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"През март ДАНС е излязла със становище, че този човек е потенциална заплаха за националната сигурност за България”, поясни Биков.

Припомняме, че преди седмица българските власти предадоха на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк, обвиняван от турските власти, че е финансист на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на преврата от 15 юли.

"Този турски гражданин е влязъл преди една година в страната с фалшиви документи”, подчерта Биков. По думите му, в продължение на година турският бизнесмен не се е регистрирал по никакъв начин. Не е имал адресна регистрация, не е поискал статут на бежанец, въпреки че е бил посъветван да го направи. "Той е пребивавал нелегално една година на територията на България”, заяви Биков.

Турция искаше той да бъде екстрадиран, за да бъде съден за тероризъм, но той беше изведен от границите на България заради това, че няма регистрация, коментира съветникът на Бъчварова.

Според Биков ако МВР не изпълни закона за този човек, не трябва да го изпълнява за всички мигранти, които влизат нелегално в България.

„При предаването на този турски гражданин е нарушен всеки един закон, касаещ човешките права”, заяви на свой ред адвокат Николай Хаджигенов. Той изтъкна, че в момента Турция е суспендирала официално Конвенцията за защита на правата на човека и предприема действия за връщане на смъртното наказание.

"Те не са в състояние да осигурят право на справедлив процес”, коментира още юристът.
Адв. Хаджигенов изтъкна още, че до ден-днешен организацията на Гюлен не е обявена за терористична или изобщо каквато и да е била.