Бизнесменът Абдуллах Бююк е предаден на турските власти заради незаконно пребиваване в страната. Имало е и становище от службите, че той заплашва националната ни сигурност. Това обяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Припомняме, че вчера първо от публикации в чужди медии се разбра, че сме предали на Турция Абдуллах Бююк, смятан за финансист на „Терористичната организация на фетхуллахистите” (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Едва след като информацията бе разпространена, от МВР обясниха, че Бююк е предаден, след като директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за налагане на административна мярка „принудително отвеждане до границата“ на Абдуллах Бююк.

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предадохме на Турция избягалия у нас човек на Гюлен

Предаването станало на "Капъкуле"

Бъчварова подчерта, че Абдуллах Бююк не е пожелал да уреди статута си цели шест месеца, което е недопустимо. Той е влязъл в страната в началото на февруари с невалидни документи. Това било установено при проверка в базата на Интерпол. Документите му били невалидни, защото били обявени за изчезнали няколко месеца преди това.

Турският бизнесмен бил подал молба за политическо убежище у нас, но тя е била отхвърлена от комисията на президентството като неоснователна. Той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като е пресрочил срока за пребиване и е пребивавал незаконно у нас. Именно въз основа на нелегалното му пребиваване са били всички процедури по извеждане от страната. Сега той можел да обжалва решението за извеждане от страната от Турция.

Съдът у нас е отказал екстрадирането на Абдуллах Бююк, защото не е имало доказателства за участието му в тероризъм, пране на пари и други престъпления, за които твърди турската страна.

Бююк също бил подал документи за получаване на статут на бежанец. Това станало преди обжалването на искането за екстрадиция. Впоследствие сам се е отказал от тази си молба. Така от април досега пребивавал в България без валиден документ и без желание да си уреди статута, обясни Бъчварова.

Тя коментира, че не сме уведомявали официално турската страна за връщането на Абдуллах Бююк и затова е изненадана, че мъжът е посрещнат с телевизионни камери. Изявленията от Турция не са стигнали до България официално.

Относно евентуалното връщане на смъртното наказание в Турция, Румяна Бъчварова коментира, че ако това се случи, то би променило много отношенията между Турция и Европейския съюз.

МВР шефката обяви, че от началото на годината сме върнали 30 души, които не са имали документи и молба за получаване на статут.

Тя подчерта, че не сме търгували решението за връщане на Бююк за това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман. Румяна Бъчварова подчерта, че са направили всичко възможно Бекташ да бъде издирен и доведен в България въз основа на Европейска заповед за арест. Тя изрази надеждата си той да бъде задържан скоро. Министърката подчерта още, че правомощията на МВР не са да пазят денонощно и персонално задържаните под домашен арест.

Относно арестувания французин Мурад Хамид, Румяна Бъчварова заяви, че са предприели всички мерки. В МВР нямали информация къде е бил в България той и с кого се е срещал тук. Информацията, че се издирва от Франция е получена, след като той е преминал на турската граница. Бъчварова отбеляза, че информацията, с която разполагат българските власти и турските е различна. Тя обвини водещата, че се опитва да намери проблем там, където няма проблем. Според Бъчварова задържането на Хамид е успешен случай.

Бъчварова бе помолена за коментар на твърдения на германска неправителствена организация за намерен на турска територия труп на бежанец, за когото се твърди, че е бил бит от български граничари. МВР шефката заяви, че не можем да правим разследване на чужда територия. Мъжът е открит в Турция, а резултатите от аутопсията са показали, че е починал от глад. Тя заяви, че германското НПО трябва да докаже обвиненията си с факти.

Румяна Бъчварова за пореден път заяви, че споразумението с Турция за реадмисия не се изпълнява от тяхна страна.

Относно президентските избори, Бъчварова заяви, че ГЕРБ ще има кандидатура, но партийният лидер е дал своите изявления и тя няма какво да добави. Румяна Бъчварова повтори, че кандидатурата ще бъде обявена през септември.

Важно е каква ще е политическата битка, какви ще бъдат тезите и идеите, които кандидатите могат да предложат на българските граждани. Трябва да знаем какви са очакванията към президента, защото виждам, че все още има очаквания, че президентът може да реши политически въпроси, а той има други правомощия, коментира Бъчварова.