Окръжна прокуратура-София e изготвила Европейска заповед за задържане на турския гражданин Фарук Бекташ, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Освен това държавното ни обвинение е изпратило до съдебните органи на Турция молба за правна помощ за екстрадиция на Бекташ.

Припомняме, турският гастарбайтер помете двама мотоциклетисти край Драгоман. Семейството Бойко и Таня Бойкови загина на място.

В последствие Бекташ бе пуснат под домашен арест и избяга, което предизвика протести на рокери и мотористи в София.

Бекташ е обвиняем по досъдебно производство, провеждано от разследващ орган при ОД на МВР-София, под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-София.

По-късно на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че всички прокурори, с които е разговаряла, са на мнение, че най-адекватната мярка за неотклонение е „задържане под стража” в случая на Бекташ - нарушаване на правилата за движение и загинали двама души.

Не можем да се съгласим, че мярката следваше да бъде домашен арест”, заяви Арнаудова. Тя изтъкна, че мярката „домашен арест” трудно се контролирала от органите на реда.

Така, въпреки че полицията е извършила проверки на адреса, посочен от Бекташ, той е успял много бързо да се укрие. Арнаудова заяви, че ако не бъде издирен, то ще бъде предаден на съд задочно и в рамките на около два месеца делото ще влезе в съда.

Нямаме официални данни да е напуснал легално страната”, каза още тя.

„Ние очакваме от Република Турция да изпълни нашата молба за правна помощ”, подчерта Арнаудова.