Недоволните от решението на съда мотористи готвят сериозни протести, ако не получат отговори на въпросите, които задават, свързани с присъдата на турския гражданин Фарук Бекташ.

Припомняме, на 28 юли край Драгоман турският гастарбайтер Фарук Бекташ, който е обявен за общодържавно издирване прегази и уби на място българско семейство мотористи. Софийският районен съд постанови мярка за неотклонение „домашен арест”, но в последствие Бекташ изчезна.

Турският посланик обвини мотористите в опит да нахлуят в посолството
Обновена

Турският посланик обвини мотористите в опит да нахлуят в посолството

"Това е проблем на българските власти"

Пред news.bg Сергей Ценков коментира, че събиранията на мотористите пред Съдебната палата и преди това пред Турското посолство в столицата не представляват протест, а мълчаливи събирания.

„Ние не протестираме, ние задаваме въпроси и чакаме отговори и когато не получим адекватни отговори на нашите въпроси, тогава ще започнат протестите”, предупреди Ценков.

Обявиха за общодържавно издирване турчин, убил семейство на пътя край Драгоман
Обновена

Обявиха за общодържавно издирване турчин, убил семейство на пътя край Драгоман

Гастарбайтерът Фарук Бекташ

На въпрос имат ли разрешение от Столична община за въпросните мълчаливи събирания, Ценков бе категоричен, че такива не са им необходими, за да задават въпроси в собствената си държава. Той изтъкна, че очакват отговор първо от съда – защо, как и кой е виновен, за да се стигне до тази ситуация, както и отговор от страна на Министерство на вътрешните работи, които са допуснали напускането на Фарук Бекташ от територията на страната.

„Имаме въпроси и към Министерство на външните работи, защо Външно министерство не предприе съответните постъпки и ноти към Турското посолство – за предотвратяване на отклоняването на турския гражданин от наказателна отговорност и укриването му от българските власти?”, посочи Ценков. „ Ако не получим адекватни отговори, тогава ще започнат протестите. Сега само предупредително се събираме и питаме”, предупреди Ценков.