Софийският апелативен съд (САС) обяви за общодържавно издирване турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който на 24 юли блъсна и уби съпрузи с мотор край Драгоман, съобщава БТА.

Възстановиха движението от Драгоман към Калотина
Обновена

Възстановиха движението от Драгоман към Калотина

Причината е катастрофа

САС гледа днес мярката за неотклонение на Бекташ и го върна в ареста задочно. Според съда, ако остане на свобода, Бекташ може да се укрие, както вече се случи. Сериозна е вероятността той да е напуснал България.  

По-рано днес стана ясно, че полицията не може да открие Фарук Бекташ, обвинен за катастрофата край Драгоман. Това пише в доклад на полицай, който проверил дали турският гражданин е на адреса, на който трябва да е под "домашен арест". 

В съдебната зала стана ясно, че защитата му е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат. Той поиска от съда заседанието днес да бъде отложено, а Бекташ да бъде обявен за международно издирване.

Прокурорът по делото подчерта, че мотивите на първоинстанционния съд относно определената на 28 юли мярка за неотклонение спрямо турчина „домашен арест“ вместо „задържане под стража“ са били нецелесъобразни, което се доказа от поведението на подсъдимия. Също така съдът не отчел, че първоначално заявеният от него адрес в България е различен с този, посочен в договора за наем. Това потвърждава тезата на държавното обвинение, че този договор, сключен само три дни след инцидента, бил изготвен именно за нуждите на производството с цел да може да посочи пред съда адрес за живеене, но не и реално да пребивава в страната за участие в съдебен процес срещу него.

Междувременно група мотористи се събраха първо пред Съдебната палата, а след това пред турското посолство в София, за да протестират и настояват за незабавен арест за турския шофьор. 

Исканията им са Бекташ да бъде под постоянен арест докато се гледа делото му, както и мярката да бъде променена от причиняване на смърт по непредпазливост на предумишлено убийство.

Те наредиха каските си на земята, което означава, че има загинал моторист.

Събралите се заявиха, че ще останат докато не получат отговор на въпроса „Къде е Бекташ” и някой помагал ли му е да си тръгне.

Полицията пред посолството ги помоли да се преместят от другата страна на булеварда.

Възмутени рокерите заявиха, че хора се арестуват за една кражба, а за "двойно убийство пускат на свобода", отбелязва БиТиВи. Те са категорични, че обвиненият няма да се върне никога.

Мотористите вече няколко пъти организираха протести с искане за по-строго наказание за шофьора и изразиха опасения, че турският гастарбайтер може да се укрие, ако излезе на свобода, както се и случи.

Инцидентът стана на 24 юли край Драгоман. Шофьорът изгубил контрол над колата и ударил двамата движещи се мотористи, които загинали на място. Катастрофата стана на мост, а колата паднала, след като е скъсала мантинелата.