Обявеният от ДАНС за особено опасен за националната ни сигурност 20-годишен французин Мурад Хамид, обвини страната ни в липса на справедливост и неспазване на презумпцията за невинност.

При особено силен медиен интерес състав на Софийски градски съд се събра да разгледа исканата от Франция и прокуратурата ни екстрадация, за да може Хамид да бъде предаден на съда в Париж за целите на наказателно преследване заради участие в организирана престъпна група за извършване на терористични актове.

След като му бе назначен преводач и съдията се увери, че Хамид разбира предявените към него искания, даде ход на делото по същество

Прокуратурата обоснова направеното искане за екстрадиция въз основа на постъпилата европейска заповед за арест, където е указано, че лицето е декларирало намерението си да се присъедини към джихадистите от „Ислямска държава” в Сирия или Ирак, същото е ползвало и такива сайтове.

Според френското законодателство за това престъпление наказанието е 10 години лишаване от свобода. На френските власти ще бъдат предадени и вещите на Хамид.

Мурад Хамид влезе в съдебна зала видимо спокоен. Беше облечен с тениска и носеше очила. На френски той заяви, че не иска несправедливост. Освен това зетят на един от терористите братя Куаши посочи, че иска незабавно да бъде екстрадиран за Франция.

Пред съда Мурад Хамид се възползва от правото си на последна дума.

„Изглежда от това, което ми се струва, не съществува презумпция за невинност в тази страна”, каза Хамид. „Искам да кажа, че не ми бяха спазени правата, защото няколко дни не ми бяха дадени напитки”, оплака се френският гражданин. По думите му в ареста са се държали с него като с куче.

Смятам, че съм жертва на несправедливост – обявяват ме за терорист само по едни съмнения”, каза още той.

В последствие пред медиите прокурор Цветанка Борилова заяви, че сутринта е разговаряла с началника на ареста,на бул. „Г. М. Димитров” и е получила уверението, че за Хамид се полагат необходимите грижи така, както за всички задържани. „Няма някакви особени прояви на лицето. Това са само твърдения, едва ли му харесва в ареста и то в Република България, но в крайна сметка това е положението”, каза още прокурор Борилова.

Мурад Хамид, който заяви, че желае незабавно да бъде екстрадиран във Франция, може да оттегли своето решение в срок от три дни. Ако това не бъде направено, съдът ще се произнесе за неговата екстрадиция с отделно решение.

Припомняме, че Хамид е зет на един от терористите братя Куаши, които нападнаха редакцията на „Шарли Ебдо“. Роден е на 8 юли 1996 година. Той е френски гражданин със средно образование. Не е женен, не е осъждан, а в момента е безработен студент.

Хамид е пътувал за Сирия или Ирак, за да се присъедини към "Ислямска държава". Той е имал типично за чуждестранен боец поведение и затова е задържан от властите. 

Адвокатът на Мурад Хамид по-рано заяви, че той изглежда напълно безобиден, като стандартен млад човек.