Има издадена европейска заповед за задържането на Мурад Хамид. Това обяви пред журналисти на ГКПП-Калотина вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо” Шариф Куаши - Мурад Хамид, се намира в България. Хамид е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, обясни МВР шефката.

Припомняме, че тази сутрин френското издание „Журнал дю диманш” написа, че Мурад Хамид е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални имигранти в България. 20-годишният Хамид е искал да се присъедини към редиците на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия или в Ирак.

Румяна Бъчварова посочи, че момента се изчаква съдебната процедура. На 9 август ще бъде гледана мярката на Мурад Хамид.

Подробности за това къде се намира мъжът и кой съд ще гледа мярката му Бъчварова отказа да даде.

Кореспондентката на БНР във Франция допълва, че вероятно Хамид е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия и България. 

Настанили сме в център за нелегални зетя на терорист срещу "Шарли ебдо"

Настанили сме в център за нелегални зетя на терорист срещу "Шарли ебдо"

Бил спрян на турската граница, искал да се присъедини към ДАЕШ

Румяна Бъчварова и сръбският й колега Небойша Стефанович инспектираха сръбско-българската граница, за да се запознаят на място със ситуацията и да проверят работата на граничните екипи. Двамата министри посетиха ГКПП-Калотина и ГКПП-Градина.

Сърбия е предложила на страната ни помощ за охрана на южната ни граница, посочва БГНЕС. Предложението не е разглеждано официално, като предстои това да бъде направено.

Бъчварова и Стефанович са на мнение, че българо-сръбската граница на практика е охрана на европейската граница.

Бъчварова смята, че никоя държава не може да се справи сама с миграционната вълна. От началото на годината от българска страна са задържани 5600 мигранти, които са се опитали да пресекат нелегално границата със Сърбия. Втори опит за пресичане на браздата са направили една четвърт от тях.

Сръбският вътрешен министър смята, че има необходимост от борба срещу трафикантите. За такова престъпно деяние в Сърбия имало 2000 арестувани.

Румяна Бъчварова посочи, че страната ни досега е поискала от Фронтекс 200 служители. Предстои те да бъдат изпратени и разположени на българо-турската граница.

Бъчварова подчерта, че не се спазва споразумението с Турция за реадмисия на нелегално влезлите мигранти в България.

Бъчварова и Стефанович се обявиха за активизиране на съвместните патрули по общата ни граница за пресичане на потока от мигранти.