Зетят на един от нападателите срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" Шариф Куаши е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални имигранти в България, пише френският в. "Журнал дю Диманш". 

20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на един от братята Куаши, е искал да се присъедини към редиците на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия или в Ирак.

Френската прокуратура е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него. За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на "Шарли ебдо" през януари 2015 г. заедно с братята Куаши. Но благодарение на солидното си алиби и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен. Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид изплува отново на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак. Френските власти установили, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му. В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.