Премиерът Бойко Борисов е разговарял снощи по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, съобщава БНР, позовайки се на турски агенции.

Двамата са обсъдили начините за активизиране на двустранните отношения, както и важни регионални проблеми.

Не се посочва по чия инициатива се е провел разговорът.

Рискови били срещите на четири очи между Борисов и Ердоган

Рискови били срещите на четири очи между Борисов и Ердоган

Бойко Ноев е притеснен, че не е ясно какво договарят двамата за мигрантите

От Министерски съвет не са съобщили за проведения разговор до този момент, въпреки традицията да се прави това.

Информацията за разговора идва на фона на публикации в много медии, след разследване на германския "Шпигел", за незаконно и принудителното предаване на бизнесмена Абдулах Бююк на турските власти през 2016 г."Шпигел" твърди, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов са нарушили закона и са работили съвместно с турското посолство за експулсирането на бизнесмена, сочен за близък до организацията на Фетхулах Гюлен - ФЕТО.

Случаят "Бююк" бе широко коментиран още през август и септември 2016 г. А тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясни, че причината за предаването на Бююк е "липсата на валидни документи", че той "е влязъл в България с невалидни документи", но и че заплашвал националната сигурност.

Правозащитни организации и политици тогава атакуваха българските власти, че не са дали възможност да се защитят правата на турски гражданин, противник на Ердоган.

"За" и "против" предаването на Бююк на Турция

"За" и "против" предаването на Бююк на Турция

Тома Биков срещу Николай Хаджигенов