Приключиха преговорите със САЩ за доставката на изтребителите Ф-16.

На днешното заседание на Министерския съвет бе приет доклада на министрите за покупката на осем изтребители Ф-16 - шест едноместни и два двуместни.

Това съобщи на брифинг зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи преговорния екип за договаряне на доставките на бойните самолети. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е получил мандат да подпише четири договора - един за самолет Ф-16 с допълнително оборудване, вторият договор касае боеприпаси, третия - ракетите въздух-въздух и доставката на система за визуализация, наблюдение и управление.

Министър Каракачанов очаква сделката за Ф-16 да влезе за обсъждане в парламентарната комисия по отбрана следващата седмица, а след това и в пленарна зала на НС.

В рамките на четири документа ще бъдат отразени всички изисквания за изпълнение на пакета за доставката, увери Запрянов.

От "Локхийд Мартин" приветстват решението на МС да купим Ф-16

От "Локхийд Мартин" приветстват решението на МС да купим Ф-16

Покупката ще бъде придружена с партньорска програма, уверяват от САЩ

Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. До 2023 година всички те ще бъдат доставени, каза още Запрянов. В същото време има нотификация на Държавния департамент и се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме от тази сума около 60 млн. лв. допълнително от тази сума, заяви Запрянов.

В хода на преговорите са били уточнени всички подробности и параметри на договорите. На 8 юли са били получени официалните документи.

Министърът на икономиката Емил Караниколов подчерта, че предмет на споразумението за индустриално сътрудничество, което предстои да бъде подписано, са базови способности за поддръжка на хидравличната система, системата за кацане, създаване и на способности за поддръжка на електрическата система, логистична поддръжка и управление на веригата за доставки, както и подкрепа при развитието на авиационния сектор в страната

В средата на юни От Министерството на финансите емитираха вътрешен дълг за малко над 300 млн. лева. Очаква се тези пари да отидат за на разликата от одобрения от парламента бюджет от милиард и 800 милиона лева и исканата от САЩ цена за около два милиарда и 200 милиона лева.

Не е ясно дали обявената цена е с или без ДДС. Няма яснота и за митата, които ще бъдат заплатени по сделката заради европейското законодателство при внос от трети страни.

Тези неясноти и разминаване в цифрите станаха повод за спора между военния министър Красимир Каракачанов и президента Румен Радев, който е бивш командващ ВВС.

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов

Припомняме, депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ВМРО.

Против бяха депутатите от БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля". Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването. За гласуваха 130 депутати, против - 84.

Спорен бе и изборът за тип изтребител. На 2 януари 2019 г. от "Локхийд Мартин" в изявление, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-добрият избор за страната ни.

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16.

Самият доклад не бе категоричен и препоръчваше разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерски съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма".

През месец май 2019 г. след като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

Още по време на обсъждането на покупката на американските изтребители бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че ще ни трябват години докато овладеем тези машини

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Тодор Тагарев: Ще ни трябват години, докато овладеем Ф-16

Не трябвало да се приемат еднозначно интерпретациите на президента на обсъжданата цена