Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е научил от медиите за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, тъй като никой от кабинета не е коментирал темата с него.

Пред БНР той заяви, че за оставката решава министър-председателят.

Военният министър изрази несъгласие с твърдението, че държавните институции не правят нищо, за да разкриват злоупотребите. Просто медиите са по-активни, а преди избори някои от тях стават особено активни, коментира той.

Относно възможните санкции, които Европейската комисия може да наложи на страната заради нередностите с къщите за гости, министърът посочи, че за съжаление в подобни ситуации винаги обществото плаща сметката.

"Дори и в поредица нелепи политически решения, взети в различни сфери. Още от преговорите. Всички тези сметки ги плаща обществото. Всеки облечен с власт, който не решава проблеми, след това плаща обществото", обобщи той.

Изпращаме българската делегация да преговаря за изтребители в САЩ

Изпращаме българската делегация да преговаря за изтребители в САЩ

Цената и вноските в центъра на преговорите

Каракачанов отказа да коментира дали могат да се очакват нови оставки на членове на кабинета.

По отношение на преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители Ф-16 военният министър подчерта, че те още не са приключили, въпреки че част от екипа вече се завърна у нас.

Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите, уточни той и допълни, че в ценово отношение част от предложенията не са задоволителни. По тази причина преговорите продължават.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не", заяви той, уверявайки, че страната ни няма да приеме всяка цена, която би ни била предложена.

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете

Той не изключи възможността ако преговорите със САЩ се провалят, да се поиска разрешение от Народното събрание за разговори с Швеция или Италия.

По повод изказването на турския посланик Хасан Улусой, който препоръча правителството да стимулира изучаването на турски език в училище, за да има повече турски инвестиции, Каракачанов посочи, че дипломатическа практика е да се привика за обяснения чужд дипломат, когато наруши Женевската конвенция за дипломатическата служба.

Както България не се бърка във вътрешните работи на Турция, така е неприемливо чужд посланик да се произнася по подобни въпроси, категоричен бе той.

Той съобщи и че Стратегията за интеграция на ромите ще влезе в Министерския съвет след изборите, за да не се използва в кампанията. Според него циганските семейства получават множество помощи и са се научили, че могат само да получават, без да дават.

"30 години финансираме маргиналната раждаемост в гетата, а не грамотната. Това е сбъркан модел на интеграция на циганите в обществото", отсече Каракачанов.

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва