Реално цената на изтребителите Ф-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде Радев (президентът Румен Радев, б.р.) твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Троян, цитиран от БНР.

В петък вечерта в предаването "Панорама" президентът Румен Радев обясни, че цената за изтребителите Ф-16 е 3, 45 млрд. лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. По думите му няма преговори за сваляне на цената.

Според президента, намаляването на цената, означава сериозно орязване на пакета (с авиониката и останалото техническо оборудване на изтребителите - б.р). "Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 млрд. повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС", смята държавният глава, който е бивш командващ ВВС. 

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Коментира и сделката за Ф-16

Според настоящия военен министър Каракачанов, който е историк по образование, в договора със САЩ ще има определени корекции.

Президентът е информиран за всеки етап, когато той е поискал, твърди Каракачанов. Според министъра, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: "Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът, ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи", смята Каракачанов. 

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

България е сложила таван, който ние можем да си позволим

"Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира още военният министър.

Припомняме, правомощията на хората под пагон са да дават експертиза, когато им я поискат, но не и да вземат политически решения. Румен Радев като командващ ВВС беше с чин генерал-майор. Преди да се кандидатира за президент той премина в резерва.

Според Каракачанов има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено. "Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа", каза Каракачанов.

По отношение спора между министрите Красимир Каракачанов и Емил Караниколов и председателя на парламента Цвета Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25 Красимир Каракачанов зави: "Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам".

Припомняме, в Русия по време на среща с външния министър Сергей Лавров председателя на парламента Цвета Караянчева покани руски ескперти да участват в ремонта на щурмовите изтребители Су-25. Ден по-късно Каракачанов обяви, че ще бъде изпълнен договора за ремонт на тези машини с Беларус и руски експерти няма да участват.

Според Каракачанов в България има немалко чиновници, "които, като чуят държави извън ЕС, почват да треперят, страх ги е да не им се скара някой чиновник в посолство в София, Брюксел или НАТО". Парите за ремонта на самолетите са преведени, така че трябва да имаме договор с Беларус, отбеляза министърът.